Ce s-a întâmplat cu ”capsula de mare viteză” a lui Henri Coandă din Prahova. Proiectul a fost ”furat” de Elon Musk. VIDEO

0
henri-coanda-experiment-de-tip-hyperloop-1170x432_b7b2a.jpg

henri-coanda-experiment-de-tip-hyperloop-1170x432_b7b2a.jpg

Celebrul miliardar Elon Musk a anunțat implementarea unui proiect de transport rapid  de persoane și mărfuri intitulat ”Hyperloop”. Un experiment asemănător a avut loc și în Prahova. în anii 70, cercetătorii români încercând să pună în practică o inițiativă a celebrului inventator român, Henri Coandă. Dacă ar fi fost realizat proiectul, distanța dintre Ploiești și București ar fi fost parcursă în 7 minute.

Potrivit unui documentar difuzat de TVR, Henri Coandă visa ca un tren să poată atinge viteze de 500 de km la oră prin tuburi subterane. ”Era un joc de presiune şi depresiune”, explica savantul, care susţinea că transportul prin tub trebuie să se facă pe perna de aer.

După moartea lui Henri Coandă, cercetătorii i-au continuat ideea.

Iniţial, au început cu transportul industrial, apoi au construit trenul de persoane. Au făcut numeroase de teste și la Măneciu, în Prahova.

Astfel, pe o lungime de 1.300 de metri existau două conducte, cu un diametru de 1.020 de milimetri. Traseul urma albia Teleajănului, din Munții Ciucaș, a scris și „Adevărul“.

Din păcate, proiectul nu a fost pus niciodată în aplicare de către autoritățile comuniste, iar după 1989 instalația respectivă s-a degradat, apoi a fost furată și vândută la fier vechi.

VIDEO Imagini de arhivă cu ”experimentul Coandă” din Prahova:

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău