Incineratorul de deșeuri periculoase de la Brazi, amendat cu 100.000 de lei

0
NzgwJmg9NDQwJmhhc2g9OTRiYjQzOGVjOTM5OGIwZjgzOGRkOTFkM2RmZjU0NWE.thumb_666ca.jpg

NzgwJmg9NDQwJmhhc2g9OTRiYjQzOGVjOTM5OGIwZjgzOGRkOTFkM2RmZjU0NWE.thumb_666ca.jpg

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat măsurile luate de garda de mediu împotriva firmei Ecoburn, care administrează incineratorul de deșeuri periculoase din incinta Parcului Industrial Brazi. Este vorba de o amendă de 100.000 de lei și impunerea unui set de 20 de măsuri până la 15 februarie. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, incineratorul va fi închis.

Potrivit ministrului Mediului, la data controlului din decembrie, deși capacitatea instalației este de doar 16 tone/zi, pe amplasament se aflau aproape 2.700 de tone de deșeuri. Și asta în condițiile în care, pentru unele categorii de deșeuri medicale periculoase, legea nu permite o stocare temporară pentru o perioadă mai mare de 24 de ore!

Mesajul postat de ministrul Mediului pe Facebook:

În ședinta Guvernului de astăzi le-am prezentat public românilor și premierului României, Ludovic Orban, o notă de informare referitor la managementul deșeurilor medicale periculoase.

Încă de la preluarea mandatului de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, am primit sute de mesaje, sesizări, petiții sau plângeri de la oamenii nemulțumiți că drepturile fundamentale le sunt încălcate. Un astfel de caz este cel al incineratorului de deșeuri periculoase din localitatea Brazi, județul Prahova. Mesajele locuitorilor din zonă au început să curgă chiar din primele zile de mandat. La fel și articolele din mass-media locală și națională.

În urma controlului, operatorul economic a primit un set de 20 de măsuri de implementat, precum și sancțiunile maxime permise, astăzi, de lege: sancțiune contravențională de 100.000 lei și notificare prealabilă în vederea suspendării autorizației de mediu. Termenul de conformare, potrivit legii, este 15 februarie. Dacă, până la această dată, cele 20 de măsuri nu vor fi implementate în totalitate, autorizația de mediu va fi suspendată și, pe cale de consecință, activitatea operatorului va fi suspendată.

Am cerut Gărzii Naționale de Mediu un control tematic la toate aceste instalații de incinerare, inclusiv asupra componentei de trasabilitate a deșeurilor. Imediat ce vom avea rezultatele vom analiza calea de urmat.

Vom lucra, de asemenea, împreună cu colegii din Ministerul Sănătății, autoritatea care reglementează acest flux special de deșeuri, și le vom oferi întregul nostru suport în elaborarea Strategiei naționale de gestionare a deșeurilor din surse medicale și a Planului aferent acestei strategii.

Le-am transmis atât comisarilor care conduc verificările, cât și agenților economici sau colegilor din Minister, că nu ne jucăm cu viața oamenilor și nu ne vom abate de la litera legii în materie de siguranța populației și protecție a mediului.
Fără jumătăți de măsură și fără compromisuri.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău