Celebrul bucătar englez, Jamie Oliver, a reuşit să demonstreze, în cele din urmă, că lanţul de fast-food McDonald’s recurge la metode nu tocmai ortodoxe pentru a îmbunătăţii gustul produselor sale: hidratul de amoniu în carnea de vită pentru burger.
În cadrul emisiunii sale, bucătarul Jamie Oliver a arătat cum McDonald’s foloseşte hidrat de amoniu pentru a prelucra grăsimea din carnea de vită folosită la tocătura pentru burger. Pentru a face această mâzgă roz să devină comestibilă pentru oameni, producătorii o tratau cu hidroxid de amoniu, o substanţă toxică, întâlnită în multe produse de curăţare. În felul acesta, mâzga roz era curăţată de bacteriile E. coli şi de alţi microbi, scrie nationalpost.com. Bucătarul a fost pur şi simplu şocat atunci când a auzit că un celebru lanţ de magazine fast-food din SUA recurge la aşa ceva. Este vorba despre unul dintre cele mai ieftine alimente pentru caini folosit în hrana oamenilor, spune Jamie. Conform ultimelor statistici, se pare că această tocătură era folosită numai pe teritoriul Americii. Recent, reprezentanţii McDonald’s au fost nevoiţi să interzică folosirea respectivului ingredient, dupa ce autorităţile americane au confirmat ceea ce Jamie Oliver susţinea cu îndârjire. De ce ar vrea un om cu capul pe umeri să pună carne umplută cu amoniu în gurile copiilor lui? Publicul american trebuie să înţeleagă rapid ce se întâmplă în industria alimentară din ţara, şi-a exprimat bucătarul britanic nelamurirea şi indignarea. Lanţul fast-food McDonald’s neagă că decizia de a renunţa la hidratul de amoniu ar fi fost influenţată şi de altceva în afară de îmbunătăţirea calităţii mâncării. Decizia de a renunţa la respectivele ingrediente nu are legătură cu vreun eveniment anume, ci mai degrabă vine să sprijine efortul nostru de a alinia standardele în privinţa cărnii de vită, a declarat Todd Bacon, reprezentant al lanţului de fast-food.