Primele declarații ale lui Raed Arafat despre imaginile „ascunse” de la Colectiv: „Poate c-a fost o scăpare, n-a fost nimic intenționat“

arafat_ca694.jpg

arafat_ca694.jpgO scăpare, astfel explică Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în MAI, faptul că filmarea cu intervenţia de la clubul bucureștean colectiv, publicată de Libertatea, nu a ajuns la dosarul Colectiv decât după 4 ani.

„Filmări s-au văzut… Această filmare nu s-a văzut! Poate c-a fost o scăpare, n-a fost nimic intenționat. Eu nu cred că cineva a vrut să ascundă, pentru că dacă voiau să ascundă poate că nici nu menționau asta. Aici este deja anchetă”, a spus Raed Arafat la Europa FM, în emisiunea Piața Victoriei, într-un dialog cu Moise Guran.

Șeful DSU suține că a evitat să facă până acum o declarație pentru că imaginile au apărut în timpul campaniei, iar opinia publică și-ar fi concentrat atenția pe episodul și mărturisirile făcute de el. Arafat consideră că au fost intenționat „scăpate” în această perioadă, într-o încercare de manipulare a populației.

Cât despre transportul răniților și morților pe paleți, Arafat susține că astfel de intervenții sunt normale, că salvatorii trebuie să improvizeze tărgi atunci când nu le au și se impune transportul victimelor. Legat de faptul că imaginile sunt surprinse chiar în momentul în care în interiorul clubului se manifesta focul, iar mulți salvatori erau afară și nu au mers în interiorul Colectivului, șeful DSU spune că „nu puteau intra toți pompierii înăuntru. Era o singură intrare, erau deja pompieri care intraseră, care interveneau“.

Raed Arafat a mai spus pe Europa FM că filmarea va fi expusă unei expertize pentru că ar fi fost imagini montate din diverse momente ale intervenției. Și-și motivează răspunsul, susținând că unele imagini apar din primele minute ale sosirii echipelor de intervenție, momente în care el nu ar fi fost acolo. „Eu am ajuns cam la 22-23 de minute de la anunțarea evenimentului pentru că stau mai departe de zona respectivă“, a spus Arafat.

În luna octombrie, la aproape 4 ani de la incendiul din Colectiv, ziarul Libertatea a făcut publică o filmare realizată de subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU ajuns la locul tragediei.

În imagini se observa haosul care a domnit în primele minute ale intervenției din seara zilei de 30 octombrie 2015. Ele nu au ajuns la procurorii care au anchetat cazul Colectiv, fiind ascunse de superiorii subofițerului de la ISU, preciza Libertatea.

65 de tineri au murit în urma tragediei din clubul Colectiv.

Sursa foto: facebook Raed Arafat

arafat_2bc9e.jpg

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău