Medicii de familie au fost alertați din cauza DIFTERIEI. În cazuri extreme boala poate produce decesul

0
images_2_27b08.jpg

images_2_27b08.jpg

Eradicată în România în anul 1980, diferia apare din nou sub amenințarea unei epidemii, fiind înregistrate deja mai multe cazuri venite dinspre granița cu Ucraina. Deocamdată, în Prahova, nu a fost semnalat niciun caz, însă medicii de familie au fost alertați de către Ministerul Sănătății.

„Măsurile luate de Ministerul Sănătății până în acest moment sunt bune, necesare, însă trebuie completate. Medicii de familie au primit alerte epidemiologice de la direcțiile județene de sănătate publică și MS a dispus achiziționarea de stocuri de ser vaccinal împotriva difteriei. SNMF solicită oficial lansarea de urgență a unui program național pentru vaccinarea populației adulte expuse riscului de îmbolnăvire, program care să cuprindă măsuri de susținere/compensare a costurilor pentru vaccin și campanii de informare și conștientizare a populației”, se arată într-un comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Contactați de observatorulph.ro, mai mulți medici de familie din Prahova ne-au confirmat primirea alertei epidemiologice de la Ministerul Sănătății, susținând că nu este deloc de tratat cu superficialitate.

Ce este difteria? O boală infecțioasă și contagioasă a căilor respiratorii, care se manifestă îndeosebi la copii. Este o boală gravă la care complicațiile pot duce la cazuri mortale. Bacteria care o provoacă se numește Corynebacterium diphteriae. Aceasta se multiplică şi determină fenomene locale (edem şi false membrane) şi elaborează o toxină care difuzează în organism, determinând fenomene toxice la distanţă, în diferite organe.

Indicele de contagiozitate variază în jurul valorii de 20%; copiii sub 6 luni, născuţi din mame imune, nu se îmbolnăvesc. Receptivitatea la infecţie este maximă între 2 şi 5 ani şi scade treptat până la vârsta adolescenţei, fie ca urmare a vaccinării, fie ca o consecinţă a infecţiei naturale.

Așadar este un virus care afectează în special copiii, însă în tratament se includ obligatoriu și gravidele. Conform CSID, toxina difterică acţionează atât local, cât şi sistemic. Toxina absorbită poate produce miocardită, nevrită şi necroză focală în diferite organe, incluzând rinichii, ficatul şi glandele suprarenale. Aceste modificări sunt urmate în câteva săptămâni de degenerarea granulară a fibrelor musculare (uneori cu degenerarea grasă a miocardului), progresând către mioliza şi, în final, înlocuirea fibrelor musculare distruse cu ţesut de fibroză. Astfel, difteria poate produce afectare cardiacă ireversibilă, iar în polinevrita difterică, modificările patologice includ pierderi zonale ale tecilor de mielină ale nervilor periferici şi vegetativi. Alte alterări în celulele intoxicate sunt secundare inhibiţiei sintezei proteice.

Pentru acest moment, recomandarea este să țineți cont de toate detaliile furnizate de medicii de familie, pe care nu trebuie să ezitați să îi contactați. Revenim cu detalii în funcție de evoluția datelor prezentate de autorități.

foto – Informare către medicii de familie

97743236-c29e-46f6-ab4c-fd51e30d9ef9_f9c86.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău