69d8c320-7c9f-4d5f-98ce-d9dc6d9d0c1b_0de57_c03a1.jpg

Cazul clanului Ciufu de la Mizil, care a terorizat mai multe zone din Prahova, continuă să fie în atenția opiniei publice, nu doar prin felul în care s-au comis infracțiunile, ci mai ales prin modul în care inițial fuseseră tratați suspecții, de către procurorul de caz de le lângă Judecătoria Mizil.

Vineri seara, după ce inițial fuseseră reținute pentru 24 de ore, patru persoane suspecte în acest caz au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, conform unei decizii judecătorești.

La începutul lunii iulie 2019, publicam un caz care avea să șocheze prin modul violent în care s-au petrecut faptele, dar mai ales pentru că procurorul de la Mizil a decis ca agresorii să fie cercetați sub control judiciar, nefiind periculoși pentru societate, deși atacaseră și răniseră un localnic cu ranga și toporul (foto victima și urmările agresiunii).

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Despre cum a început povestea de la Mizil am relatat AICI. Deși oficial era vorba despre 5 peroane reținute pentru 24 de ore, sursele observatorulph.ro indicau 7 agresori. Unul a fost identificat a doua zi, iar cel de al 7-lea dispăruse fără urmă.

Aceleași surse vorbeau cu insistență despre faptul că agresorii, care aproape că omorâseră un om pentru o datorie, erau în fapt o grupare extrem de periculoasă (clanul Ciufu”), fiind implicată în cămătărie și șantaj. Componenții grupării aveau antecedente. 

Deși polițiștii care lucrau la caz ceruseră arestarea pentru 30 de zile, după expirarea celor 24 de ore de reținere, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria din Mizil a decis că este suficient controlul judiciar, fără a mai fi prezentați în fața unei instanțe. Stupoare, atât pentru opinia publică din zonă, care știa cu cine are de a face, dar și pentru noi, care am publicat un nou articol AICI.

De atunci au continuat să ne sosească informații despre cât de periculoși sunt cei implicați în acel scandal. Discutând cu victima agresiunii, externată între timp, am aflat și despre presiunile la care era supusă, prin diverși intermediari sugerându-i-se să ”o lase mai moale și să cadă la pace”.

La două luni după cele întâmplate la Mizil, conform IPJ Prahova, o acțiune amplă a DIICOT s-a derulat joi 5.09:

”Joi, au avut loc 7 percheziții în municipiul Ploiești și orașul Mizil, într-un caz de cămătărie și șantaj.

Politiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti și polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale - I.J.P PRAHOVA sub coordonarea D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploieşti, au documentat activitatea unui grup infracțional organizat profilat pe comiterea infracțiunilor de cămătărie și șantaj.

Astăzi, 5 septembrie, au desfășurat 7 percheziții la domiciliile persoanelor bănuite, în urma cărora au ridicat în vederea continuării cercetărilor, 61.300 de lei, 5.000 de euro, bijuterii, 12 telefoane mobile și mai multe înscrisuri.

Din investigații a reieșit că, în perioada 2013-2019, membrii grupării ar fi acordat bani cu împrumut, mai multor persoane, pentru care ar fi perceput dobânzi, fără a fi autorizați în acest sens. În vederea recuperării sumelor de bani împrumutate sau a dobânzilor percepute, membrii grupului ar fi exercitat acte de constrângere fizică și psihică împotriva persoanelor care nu reuşeau să restituie, la termen, sumele datorate.

Nouă mandate de aducere au fost puse în executare, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă şi şantaj, urmând a fi dispuse măsurile legale.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

În activități au fost angrenați și polițiști de investigații criminale din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și luptări ai Serviciului Acțiuni Speciale de la Inspectoratul de Poliție Județean Prahova, precum și jandarmi.”

Revenim cu detalii.

69d8c320-7c9f-4d5f-98ce-d9dc6d9d0c1b_0de57_5593b.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist din 1993. 10 ani de radio, 15 de TV și alternativ presă scrisă. ”Am ales presa online pentru că este singura unde nu există limite în exprimare.”
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg