Jandarmii din cadrul Grupării Mobile „Matei Basarab” Ploieşti au fost prezenţi la acest sfârşit de săptămână în zone aglomerate din judeţul Prahova, precum şi în zone cu potenţial criminogen ridicat din municipiul Ploieşti, unde au executat misiuni de menţinere a ordinii publice şi au intervenit pentru rezolvarea problemelor semnalate de cetăţeni.
Jandarmii au acţionat atât în patrule independente cât şi în sistem mixt poliţist jandarm în Staţiunile montane Buşteni, Azuga şi în municipiul Ploieşti.
Au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea unor norme sociale, a ordinii şi liniştii publice, al căror cuantum s-a ridicat la suma de 3750 lei.
Majoritatea sancţiunilor au vizat în mod deosebit „săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, şi „tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote ori prin strigăte sau larmă ”.
Totodată, jandarmii au constatat şi 4(patru) fapte de natură penală, dintre acestea amintim:
- vineri 9 decembrie a.c., un echipaj de jandarmerie din cadrul Grupării Mobile „Matei Basarab” Ploieşti, în jurul orelor 13.00, s-a sesizat despre faptul că în în zona de sud municipiul Ploieşti (triaj CFR), mai multe persoane transportau cu ajutorul unui atelaj hipo piese si componente C.F.R. sustrase cu puţin timp înainte.
Persoanele în cauză se numesc: R.N de 20 ani, C.I. de 25 ani, S.F. de 16 ani şi D.L. de 40 ani.
Din verificările efectuate a rezultat faptul că piesele si componentele CFR sustrase proveneau de la vagoanele staţionate în grupa C a staţiei CFR Ploiesti Triaj, acestea urmând a fi valorificate la un centru de colectare a fierului vechi din cartierul Mimiu.
De asemenea a fost identificată societatea prejudiciată, respectiv CFR Marfă, reprezentantul acesteia declarându-ne verbal că valoarea aproximativă a pieselor si componentelor sustrase se ridică la suma de 10.000 lei.
Celor în cauză li s-au întocmit acte de constatare pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- fapta persoanei neautorizate de a pãtrunde, fãrã drept, în zonele prevãzute
la art. 1 şi 2 şi de a refuza pãrãsirea lor, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 4 din Legea 289/2005 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea fenomenului infractional in domeniul transportului pe calea ferata;
- distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a caii ferate, a materialului rulant, precum şi a instalaţiilor, accesoriilor sau a altor componente ale acestora, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 5 din Legea 289/2005 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea fenomenului infractional in domeniul transportului pe calea ferata;
- Ø sustragerea de componente ale caii ferate, de bunuri din vagoanele care sunt în compunerea unui tren aflat în circulaţie sau programat pentru circulaţie constituie infracţiunea de furt calificat, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 6 din Legea 289/2005 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea fenomenului infractional in domeniul transportului pe calea ferata;
Dosarul cu actele de constatare şi persoanele în cauză au fost predate Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Feroviare Prahova în vederea continuării cercetărilor.
Cum ți se pare subiectul?