Divortul prin acordul sotilor pe cale judiciara este o modalitate de incetare a casatoriei, indiferent daca sotii au sau nu copii din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, reglementare care nu s-a regasit si pana la data intrarii in vigoare a noului Cod civil. ( art. 374 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata.
Conditiile si modalitatile de incheiere a acordului sotilor privind desfacerea casatoriei
Art. 374 din Legea 287/2009 reglementeaza conditiile divortului prin acordul sotilor pe cale judiciara, care nu s-au modificat in raport de vechea reglementare, in sensul ca divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si daca au sau nu copii rezultati din casatorie, instanta fiind obligata sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot, divortul neputand fi pronuntat daca unul din soti este pus sub interdictie.
Acordul sotilor trebuie sa mai cuprinda:
– numele de familie pe care sa-l poarte dupa divort;
– exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti;
– stabilirea locuintei copiilor dupa divort;
– modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii;
– stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
In cazul divortului cu copii, la acord se va atasa si un raport de ancheta sociala intocmita de catre autoritatea tutelara, care sa confirme ca intelegerea sotilor este in acord cu interesul superior al copilului.
Aspecte specifice
Acordul sotilor poate fi si rezultatul unei proceduri de mediere care sa se finalizeze prin incheierea unui acord de mediere privind desfacerea casatoriei. In acest sens, dispozitiile Codului civil se completeaza cu dispozitiile art. 58 si 59, respectiv art. 64-66 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile ulterioare.
Potrivit acestor dispozitii, oricare din neintelegerile dintre soti privind:
– continuarea casatoriei;
– exercitiul drepturilor parintesti;
– stabilirea locuintei copiilor;
– contributia parintilor la intretinerea, educarea copiilor;
– impartirea bunurilor;
– drepturile legate de locuinta pot fi solutionate prin apelare la un mediator autorizat inscris in Tabloul mediatorilor, alegerea mediatorului fiind facuta de catre soti.
Acordul de mediere poate fi incheiat atat anterior sesizarii instantei, cat si ulterior acesteia, in orice faza a judecatii, chiar si in cazul cailor de atac.
In situatia in care sotii au ajuns la un acord prin mediere, acordul va fi redactat de catre mediator, daca nu s-a convenit altfel prin contractul de mediere si potrivit prevederilor art. 59 din Legea 192/2006 el va fi supus fie autentificarii la un notar public, fie incuviintarii de catre instanta de judecata. Daca acordul de mediere s-a incheiat dupa sesizarea instantei, sotii vor beneficia de restituirea taxei de timbru achitate inclusiv cele vizand impartirea bunurilor.
Procedura in cazul acordului de mediere incheiat
a) anterior sesizarii instantei:
– acordul de mediere va fi insotit de o cerere prin care se va cere incuviintarea acestuia potrivit prevederilor art. 271 din Codul de procedura civila;
– instanta competenta este cea de la locul incheierii casatoriei sau ultimei locuinte comune a sotilor.
b) ulterior sesizarii instantei, acordul de mediere se depune la termenul fixat de catre instanta sau anterior acestuia, cu posibilitatea solicitarii schimbarii termenului de judecata.
Avantaje
In consecinta, solutionarea desfacerii casatoriei prin acord rezultat in urma procedurii de mediere ajuta partile (sotii ):
– sa divorteze fara sa fie nevoiti sa administreze probe prin care sa dovedeasca cine si in ce masura este vinovat de destramarea casniciei;
– sa gaseasca cele mai potrivite solutii in conditii de deplina confidentialitate, fata de caracterul public al unui proces de divort;
– sa solutioneze intr-un timp scurt conflictul dintre ei, solutia lor fiind aleasa de comun acord si nu impusa de instanta;
– sa fie scutiti de a achita taxele de timbru necesare in cazul unui proces care include si aspecte legate de copii, precum si impartirea de bunuri sau sa li se restituie taxa de timbru achitata, in cazul in care acordul s-a incheiat dupa sesizarea instantei.
Cum ți se pare subiectul?