În perioada decembrie 2011 – ianuarie 2012, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova şi Groupama Asigurări desfăşoară campania de prevenire a furturilor din locuinţe intitulată „FII PRECAUT. HOŢII NU DORM!”
Activităţile circumscrise acestei iniţiative vor viza transmiterea de recomandări cu caracter preventiv şi promovarea campaniei prin intermediul mass-media, distribuirea unor materiale informativ-preventive, precum şi întâlniri cu grupuri ţintă.
Pe parcursul derulării campaniei, organizatorii vor distribui în municipiul Ploieşti un număr de 11.000 de pliante şi 190 de afişe, în special către asociaţiile de proprietari. Afişele vor fi expuse la avizierele asociaţiilor de proprietari şi la sediile unităţilor de poliţie.
Totodată, pentru diseminarea mesajelor destinate prevenirii spargerilor de locuinţe se vor organiza întâlniri cu grupuri ţintă: asociaţii de proprietari, asociaţii profesionale, angajaţi ai unor instituţii sau societăţi comerciale, etc.
Cu acest prilej se va promova grila realizată de către specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii prin intermediul căreia se poate evalua gradul de vulnerabilitate al locuinţei prin prisma propriei atitudini şi al modului de comportament al celorlalte persoane care locuiesc în imobil, în diverse situaţii.
Grila de evaluare a siguranţei locuinţei va putea fi găsită on-line, pe site-ul Groupama Asigurări, iar cei care o vor accesa vor primi, în funcţie de punctajul obţinut, recomandări preventive de natură să conducă la creşterea nivelului de securitate al casei. Tot pe parcursul întâlnirilor vor fi prezentate aspecte de interes privind spargerile de locuinţe (moduri de operare, timp critic etc.), cu accent pe recomandările de prevenire.
Conform studiilor realizate de specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în mediul urban, în cele mai multe judeţe, furtul săvârşit din apartamentele de bloc se petrece cu o mare probabilitate în cursul săptămânii, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 18.00. Atunci când furtul se produce din locuinţele tip casă, mult mai numeroase în localităţile urbane mici, infracţiunea are loc cu mai mare probabilitate în timpul nopţii.
De asemenea, se constată faptul că cele mai multe dintre apartamentele/garsonierele ce cad victimă furturilor din locuinţe sunt plasate la parterul blocului.
Din perspectiva potenţialei victime, furturile din locuinţe pot fi prevenite prin:
- asigurarea locuinţelor cu elemente de securitate;
În mediul urban este menţionată în principal utilizarea mijloacelor tehnice şi de siguranţă modernă (montarea unor interfoane şi utilizarea corectă a acestora, montarea sistemelor de alarmă în locuinţe, asigurarea locuinţelor cu sisteme de închidere greu penetrabile etc.).
În mediul rural cetăţenii sunt sfătuiţi să adopte măsurile minime de autoprotecţie (aplicarea unor sisteme de închidere a locuinţelor şi anexelor gospodăreşti, construirea unui gard împrejmuitor pe tot perimetrul proprietăţii, montarea de gratii/grilaje la ferestrele camerelor poziţionate spre stradă etc.);
- eliminarea sau limitarea oportunităţilor de comitere a faptelor datorate neglijenţei sau naivităţii proprietarilor (ex: schimbarea sistemelor de asigurare imediat după ce cheile au fost pierdute sau furate, manifestarea unui comportament discret în ceea ce priveşte nivelul personal de bunăstare etc.)
- manifestarea de atenţie şi precauţie faţă de persoanele străine pe care le primesc în gospodărie;
- dezvoltarea unor relaţii de bună vecinătate (supravegherea reciprocă a locuinţelor de către vecini în lipsa proprietarilor, semnalarea persoanelor străine depistate în proximitatea locuinţelor etc.);
- schimbarea obiceiurilor “tradiţionale” de a păstra sume mari de bani în interiorul locuinţei.
Cum ți se pare subiectul?