Ti-ai redactat constiincios, pe o foaie, setul de intrebari? Ai strecurat si cateva de o finete psihologica de indus in eroare oponentul? Daca ai raspuns cu ”Da” la aceste intrebari, atunci esti pregatit pentru proba in instanta a interogatoriului!
Interogatii de interogatoriu
Daca ai vizionat multe filme politiste si te-au fascinat secventele de interogatoriu in care psihicul este modelat ca pe o bucata de plastilina si detectivul pare sa scoata cu clestele chiar si cele mai intime raspunsuri, inseamna ca ai o perceptie diferita de realitatea legala autohtona.
In practica legala romaneasca, proba interogatoriului consta intr-un chestionar cu intrebari adresat partii adverse din proces, cu scopul de a clarifica si de a obtine anumite raspunsuri cu privire la obiectul procesului in cauza. Prin aceasta declaratie se recunoaste ca adevarat un fapt, determinand anumite consecinte juridice impotriva ei. Interogatoriul este incuviintat partii de catre instanta judecatoreasca si reprezinta o proba scrisa la dosar, avand o pondere destul de importanta in luarea deciziei finale.
Interogatoriul este o actiune care se poate desfasura pe tot parcursul procesului, acesta nefiind adresat doar uneia dintre parti, din contra, atat reclamantul cat si paratul pot invoca aceasta proba daca se considera necesar, decizia apelarii la aceasta metoda ramanand la latitudinea partilor. Sa nu fie cu suparare nici daca instanta judecatoreasca ordona din oficiu aceasta proba, este normal sa o faca daca anumite adevaruri pot fi deduse din eventualele raspunsuri ale partii. Daca doresti sa obtii raspunsuri concludente sau care sa schimbe dinamica procesului, este de dorit ca formularea interogatoriului sa se efectueze abia dupa ce au avut loc cateva infatisari si s-au strans o serie de probe la dosar. Ai ocazia, incepand din acest moment, sa extragi noi marturii care sa influenteze si sa modifice declaratiile anterioare ale oponentului.
Redactarea intrebarilor trebuie sa fie in consonanta cu obiectul procesului, dar sa contina si o serie de intrebari colaterale care, voalat, sa duca la declaratii care sa il puna in dificultate pe cel in cauza. Nu te gandi ca ii poti adresa intrebari de cultura generala sau ce-i mai face vreo ruda, natura intrebarilor trebuie sa fie strict legata de problema dezbatuta, iar deznodamantul chestionarului sa scoata la iveala informatii noi, care sa ii zdruncine pozitia oponentului. Farmecul acestei probe consta intr-o anumita doza de “manipulare”, fin construita psihologic, si care poate constitui exact piesa lipsa din puzzle.
De retinut este faptul ca interogatoriul tine cont doar de faptele personale ale celui chemat la aceasta proba, astfel ca se adreseaza direct persoanei fizice in cauza, in cadrul procesului. Daca se doreste interogarea unei persoane juridice, atunci sunt stipulate masuri speciale, avand in vedere ca nu exista o singura entitate fizica care sa fie chestionata. In acest caz, foaia cu intrebarile formulate este trimisa la adresa specificata in dosar, urmand ca instanta sa primeasca raspunsurile parafate si semnate de catre organul care reprezinta persoana fizica.
In cazul societatilor comerciale in comandita simpla, asociatii cu drept de reprezentare sunt cei citati personal la interogatoriu. Daca partea invocata constata ca are nevoie de mai mult timp pentru a raspunde la anumite intrebari, eventual pentru a verifica acuratetea unor date sau a unei informatii, ii este acordat un anumit ragaz, fiind stabilit un nou termen. Dupa cum bine se poate observa, termenii legali in care se efectueaza aceasta proba sunt destul de flexibili, tocmai pentru a nu incorseta reclamantul sau paratul.
Ghici cine e la usa? Instanta cu interogatoriul!
Daca, din diverse motive, nu te poti prezenta in fata instantei, nu este nicio problema, instanta va face un efort si te va vizita la domiciliu pentru a-ti lua interogatoriul incuviintat sau, in cazul in care domiciliul este in strainatate, interogatoriul va fi luat prin intermediul unui reprezentant care va depune chestionarul sub forma unei procuri speciale si autentificate. Mai trebuie stiut ca minorii si persoanele fara discernamant pot raspunde setului de intrebari prin intermediul reprezentantilor legali.
In cazul in care refuzi sa participi la proba interogatoriului si nu furnizezi motive temeinice care sa vina in apararea acestei pozitii, va fi notat la dosar si poate constitui un inceput de dovada care se completeaza ulterior prin administrarea altor probe.
Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Mihaela Plesea, alaturi de invitatul sau, avocat Mihail C. Barbu, ofera informatii interesante legate de proba interogatoriului.
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)
Cum ți se pare subiectul?