main_35da9.JPG
Trei turiști epuizați și rătăciți pe potecile Făgărașului au apelat la ajutorul salvamontiștilor. Oamenii n-au ținut cont de marcajele traseelor, deși știau ce punct trebuie să urmeze pentru a ajunge la destinația dorită. Întâmplarea i-a făcut pe salvamontiști să tragă un nou semnal de alarmă referitor la abordarea munților de către turiștii care au impresia că „se descurcă“.

„Seara trecută (n.r. luni seara) am primit un apel 112 despre trei turişti epuizați, care nu mai ştiau unde se află, pe poteca Moş Gore, care vine de la lacul Călțun până la tunel. Nu prea am înțeles noi cum au intrat pe punctul albastru (pe care l-au şi pierdut!) când ne-au confirmat că ştiau că trebuie să meargă pe cruce albastră, dar probabil din cauza oboselii... Chiar cu rucsacii cărați de noi, au avut nevoie de un timp uriaș să coboare la Piscu Negru, unde ne-au așteptat colegii sibieni întorși de la o altă acțiune, ca să ne reîntoarcem la Cota 2000, împreună cu cei trei.

Ideea este că ne întâlnim din ce în ce mai des cu situații în care turişti români şi străini, deopotrivă, fără pregătire fizică, fără experiență în munți mai joşi şi mai accesibili, fără echipament (aici nu a fost cazul) care îşi asumă trasee grele în Făgăraş, ajungând să apeleze 112.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Problema este că aceştia pot ajunge în situații complicate, periculoase chiar, fără a avea acces la rețeaua de telefonie mobilă şi fără a avea experiența în orientare şi capacitatea fizică de a cere ajutor! Credeți-ne, știm ce vorbim! Am avut multe cazuri de cetățeni români și străini, decedați în accidente cumplite, pentru simplul motiv că s-au supraestimat.

Cu tot respectul, respectați Făgăraşul şi muntele, în general, nu vă luați după orice postare cu poze frumoase de pe net! Asta pentru a ne putea zâmbi când ne întâlnim, pentru a evita situațiile complicate şi care vă pot pune viața în pericol", au postat salvamontiștii aregeșeni pe pagina lor de Facebook, cu speranța ca mesajul lor să fie înțeles și respectat de cât mai multe persoane.

Și asta pentru că nu este săptămână în care salvatorii montani, de peste tot din țară, să nu aibă de-a face cu situații de turiști rătăciți, fără echipament adecvat și condiție fizică și pentru care respectarea marcajelor a fost...opțională.

Sursa foto: Salvamont Argeș

salvamont
main
672624689138441189742308169064299919048704n
671579199138440456409042881148780386713600n

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg