Evazionistii pot sa doarma linistiti, nici de data asta legea T.V.A. nu ii incurca prea mult, expertii fiscali fiind de parere ca noile prevederi au multe scapari si pot fi usor de evitat.
Daca ai reusit sa treci cu brio de etapele birocratice si ai socializat indeajuns de mult cu angajatii de la Registrul Comertului incat sa le observi si tabieturile sau contul de pe Facebook, atunci te poti declara patron de firma nou infiintata. Acum te asteapta inspectiile periodice, cand, in camasuta alba apretata si cu sediul firmei imbracat de sarbatoare, trebuie sa te ocupi de protocolul pentru “Domnii de la Fisc”.
Atentie, vine inspectia!
Cele mai recente conditii cu privire la plata taxei pe valoare adaugata nu ar trebui sa te puna in dificultate , doar ca activitatea ta va fi conditionata de mai multe criterii, precum desfasurarea activitatii la sediul social declarat sau la sediile secunde declarate, si care sa corespunda cu obiectul de activitate precizat in actele firmei. Nu uita sa treci un sediu de firma real, vei fi vizitat in curand de musafirii la costum si serviete pline cu formulare si amenzi , si nu, nu e legat de petrecerea de firma noua.
Cand trecutul fiscal nu-ti da pace!
Daca nu ai inalbit pata neagra din dosarul fiscal, e cazul sa treci la curatenia de maculatura contabila. E unul din aspectele ce tin de inasprirea conditiilor impuse persoanelor impozabile , astfel ca actiunile anterioare ale administratorilor sau ale asociatilor societatii, statutul firmei anterioare, fie el in insolventa sau inchis temporar, pot pune piedici procesului de obtinere a autorizatiilor. Totodata, daca aspiri la statutul de platitor de TVA va trebui sa demonstrezi faptic modalitatea prin care ai intrat in posesia destinatiilor de sediu, fie prin detinerea unei proprietati, fie prin inchiriere sau concesionare pe o perioada mai mare sau mai mica de un an.
Dupa ce ai anexat cu grija toate dovezile cerute de institutia financiara, organul fiscal va evalua, prin controale faptice la sediul social si ale documentatiei prezentate, daca inregistrarea la plata TVA este eligibila. Se aplica o aritmetica simpla, astfel ca aceasta evaluare se realizeaza dupa un punctaj calculat pe baza unei grile cu 6 criterii si 25 de indicatori. Pentru a fi declarat bun de plata a TVA-ului, trebuie sa aduni 45 de puncte.
Ordinul Ministerului de Finante a uitat sa reglementeze, in schimb, dispozitiile care ar trebui luate in cazul in care o societate comerciala deja existenta nu este inregistrata ca platitoare de TVA, dar depaseste plafonul de 35.000 de euro.
Reglementarile se doresc a constitui premisa unei organizari eficiente in cadrul firmei nou infiintate si care sa directioneze mai usor caietul de sarcini al organelor financiare. Totusi, legea are unele scapari, nefiind atat de greu ca, imediat dupa chinuitoarea inspectie si obtinerea codului secret numit T.V.A. , domeniul de activitate sa fie schimbat, iar compania sa figureze ca platitoare de TVA.
Recentele dispozitii ingreuneaza accesul noilor business-uri pe piata nationala si nu afecteaza cu nimic cazurile de evaziune deja semnalate, asa ca ramane de vazut cum se vor descurca inspectorii fiscali la calcularea punctajelor.
Pentru detalii, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Avocat Daniel Ioan Lungu si invitatul sau, Ionut Mateescu iti pun la dispozitie cele mai relevante informatii cu privire la Plata TVA-ului.
Cum ți se pare subiectul?