4a9941a6-ef97-4ac4-bc3e-09df33b62516_6ef16.jpg

Generate de deversările de vineri de produse petroliere în curțile locuitorilor de pe strada Poieniței, discuțiile din această dimineață ale ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, cu reprezentanții rafinăriei Vega au scos la iveală o situație de o gravitate excepțională. În timpul acestora, reprezentanții rafinăriei au dat de înțeles că au fost depășiți de situație. Bomba lansată în aceste discuții este aceea că deversările sunt de proporții, afectând nu doar strada din Ploiești, ci și pârâul Dâmbu și râul Teleajen ca urmare a depășirii capacității de prelucrare a stației de epurare de la Corlătești. Incredibil, de vineri până la această oră, populația afectată nu a fost înștiințată nici de autoritățile de mediu, nici de operatorul economic, pentru a-și lua măsuri de protecție.

Aflăm, așadar luni, în urma vizitei ministrului, că vineri s-a produs un accident ecologic cu un impact și pe termen lung major asupra mediului și că reprezentanților rafinăriei ”le-au trebuit două zile pentru a da un comunicat de presă”. În acest timp, în pârâul Dâmbu și pe râul Teleajen este posibil să fi fost deversate tone de reziduuri petroliere ca urmare a faptului că, cităm din declarația reprezentatului rafinăriei: ”debitul a fost de 2.000 mc/oră (...) Capacitatea de transport a conductei Vega – Corlătești a fost depășită cam de trei ori”.

Descoperim că reprezentanții rafinăriei au aflat despre poluarea străzii Poieniței de la autoritățile de mediu, aceștia fiind ocupați cu o altă deversare, mult mai gravă, direct în Teleajen: ”În ceea ce privește primul episod, despre care ați menționat și dumneavoastră mai devreme, ce se deversa în râu e vorba despre canalizarea din Colonie”.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Un alt detaliu de o gravitate excepțională este acela că ministrul Gavrilescu și-a exprimat dubii și mari rezerve referitoare la corectitudinea analizelor pe care le fac reprezentanții Apelor Române: ”O să vă rog și pe voi, o să îi spun și domnului ministru. Probele pe care le recoltați să fie probe concludente. Că apa aia care era toată infestată cu produse petroliere, pe bune ziceai că e de apa de la chiuvetă”.

În concluzie, vineri în Ploiești și pe albiile pârâului Dâmbu și a râului Teleajen a avut loc un accident ecologic de proporții generat de rafinăria Vega. Oficialii acesteia recunosc faptul că au fost depășiți de situație, că pompele n-au mai făcut față și că au avut loc deversări majore de reziduuri.

Din nefericire, nimeni nu a informat populația până în această dimineață. A fost nevoie de descinderea ministrului Mediului să aflăm cât de periculoasă este situația și, excepțional de grav, că nu ne putem baza pe măsurătorile autorităților. Peste o oră în Prahova începe un nou cod portocaliu de ploi torențiale. La ce să ne așteptăm?

Puteți viziona înregistrări de discuțiile ministrului Mediului cu reprezentanții rafinăriei Vega accesând articolul realizat de colegii de la republikanews.ro pe această temă.

sursa foto republika news

4a9941a6-ef97-4ac4-bc3e-09df33b62516_6a742.jpg

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg