Ce spune un specialist în fenomene meteo extreme despre avertizarea de tornadă AccuWeather pentru București și Prahova

0
tornada_calarasi_2c5ac.jpg

tornada_calarasi_2c5ac.jpg

Aplicația meteo AccuWeather a emis, aseară, o alertă de tornadă, valabilă luni, 6 mai, în zona Ploiești și localitățile limitrofe (Blejoi, Păulești, Ariceștii Rahtivani, Târgșoru Vechi), dar și în Capitală. Această avertizare este o premieră pentru România.

Bogdan Antonescu, cercetător Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică, specialist în fenomene meteo extreme, a explicat la Digi24 că este greu de făcut o prognoză cu o zi înainte de tornadă.

Citește și Alertă de tornadă în Prahova emisă de aplicația meteo AccuWeather

”Se pot estima doar condiţiile care pot duce la tornade. Meteorologii se pot uita doar la condiţii care pot duce la furtuni care pot duce la tornade. Sunt necesare până la 15 – 16 minute în avans pentru o tornadă cu precizie. O jumătate de oră spune doar aria în care se poate produce fenomenul respectiv”, a explicat la Digi24 Bogdan Antonescu.

Potrivit acestuia, aceste fenomene nu sunt aşa de rare cum avem impresia.

„Am avut între 1822 şi 2013, un număr de 129 de tornade în România. Nu e un fenomen extrem de rar. Există percepţia că nu se produc în Europa, aşa că atunci când îl vezi zici că e altceva. Publicul nu e pregătit pentru tornade” a precizat Antonescu.

În București, ultima tornadă a fost înregstrată în 1985, aceasta producând doar pagube minore.

Detalii pe digi24.ro

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here