tornada_calarasi_2c5ac.jpg

Aplicația meteo AccuWeather a emis, aseară, o alertă de tornadă, valabilă luni, 6 mai, în zona Ploiești și localitățile limitrofe (Blejoi, Păulești, Ariceștii Rahtivani, Târgșoru Vechi), dar și în Capitală. Această avertizare este o premieră pentru România.

Bogdan Antonescu, cercetător Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică, specialist în fenomene meteo extreme, a explicat la Digi24 că este greu de făcut o prognoză cu o zi înainte de tornadă.

Citește și Alertă de tornadă în Prahova emisă de aplicația meteo AccuWeather

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

”Se pot estima doar condiţiile care pot duce la tornade. Meteorologii se pot uita doar la condiţii care pot duce la furtuni care pot duce la tornade. Sunt necesare până la 15 – 16 minute în avans pentru o tornadă cu precizie. O jumătate de oră spune doar aria în care se poate produce fenomenul respectiv”, a explicat la Digi24 Bogdan Antonescu.

Potrivit acestuia, aceste fenomene nu sunt aşa de rare cum avem impresia.

„Am avut între 1822 şi 2013, un număr de 129 de tornade în România. Nu e un fenomen extrem de rar. Există percepţia că nu se produc în Europa, aşa că atunci când îl vezi zici că e altceva. Publicul nu e pregătit pentru tornade” a precizat Antonescu.

În București, ultima tornadă a fost înregstrată în 1985, aceasta producând doar pagube minore.

Detalii pe digi24.ro

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg