Raed Arafat a explicat de ce Ro-Alert n-a anunțat tornada din Călărași

0
img_4_17e5d.jpg

img_4_17e5d.jpg

Raed Arafat, şeful DSU, susține că nu sistemul Ro-Alert ar fi trebuit să avertizeze populaţia cu privire la tornada de marţi din Călăraşi, pentru că sistemul nu depistează singur fenomenele periculoase. Arafat a precizat că meteorogii sunt cei care interpretează datele, nu DSU sau IGSU. 

„Unii au început să atace sistemul Ro-Alert de parcă sistemul Ro-Alert este un radar meteo care trebuie să avertizeze despre fenomenele meteo înainte că ele să apară.

Cred că este momentul să clarificăm din nou, şi cât de detaliat posibil, cum funcţionează acest sistem. La nivelul fiecărui dispeceratul ISU judeţean, precum şi la nivelul IGSU şi al DSU, există terminale de activare Ro-Alert; Sistemul de alertare Ro-Alert este activat de oricare din aceste dispecerate, de către ofiţerul de serviciu care alege zona în care populaţia trebuie să fie avertizată, în vederea înştiintării despre un fenomen sau situaţie periculoasă iminentă. 

Ca să activăm sistemul Ro-Alert, trebuie în primul rând să aflăm despre faptul că situaţia respectivă urmează să aibă loc sau cel puţin faptul că fenomenul este în desfăşurare; Pentru cei care nu cunosc încă, DSU şi IGSU nu sunt cei care interpretează datele meteo, acest lucru fiind realizat la nivelul ANM”, a scris şeful DSU Raed Arafat, pe Facebook.

În cazul judeţului Călăraşi s-a emis o avertizare meteo de cod portocaliu înaintea apariţiei tornadei şi prin care populaţia a fost avertizată că vor fi fenomene extreme, a mai explicat şeful DSU. 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău