- Publicitate -

Firma din Ploiești care comercializează dezinfectanți pentru spitale intenționează să o dea în judecată pe Sorina Pintea, ministrul Sănătății, pentru prejudiciu de imagine, după descinderile poliției

Data:

0b73c700-f5f5-488b-91ad-87dbc6d5f4ea.jpg

Adevărata furtună în scandalul dezinfectanților pentru spitale abia acum începe. Firma Al Carina, la care au avut loc descinderi, a organizat o conferință de presă pentru a-și prezenta propria versiune. 

- Publicitate -

Scandalul Hexipharma a fost cel care a intrigat întreaga societate. Pe fondul situației reale din spitale, unde se moare din cauza infecțiilor intraspitalicești, opinia publică s-a manifestat virulent, cerând anchete serioase și pedepsirea vinovaților. O reacție firească, dar care se lovește de un sistem care nu comunică suficient, interesele fiind considerate de tip mafiot.

Numele firmei Al Carina a apărut pentru prima dată în presă în contextul scandalului Hexi Pharma din 2016. Atunci, s-a descoperit că societatea din Ploiești distribuia acelaşi tip de dezinfectanţi pentru spitale ca şi Hexi Pharma, a doua societate în topul celor mai mari vânzari de dezinfectanţi în 2015, cu contracte de aproape opt milioane de lei. 

Ce se întâmplă de fapt? Spitalele din România achiziționează la prețuri uneori nejustificat de mari dezinfectanții necesari în activitatea curentă. Dacă aceste substanțe ar fi fost doar scumpe, dar nu și ineficiente, scandalul probabil că nu ar fi izbucnit prea curând. Piața furnizorilor este una extrem de dură, în spate aflându-se personaje cu legături dubioase. Unele firme sunt producătoare și distribuitoare, altele importatoare și distribuitoare. Tema centrală a poveștii era ineficiența substanțelor, fie că produsele erau neconforme, fie că erau diluate.

- Publicitate -

Fiind un proces încă pe rol în cazul Hexipharma, din care este posibil să rămânem doar cu teoria conspirației, să ne îndreptăm atenția către societatea ploieșteană Al Carina, cea la care pe 19 martie 2019 au avut loc descinderi ale polițiștilor de la IGPR. 

”Decamdată se fac cercetări in rem și nu audieri. Se identifică loturile cu probleme. Perchezițiile au loc la domiciliul omului de afaceri și la sediul firmei din Ploiești”, au declarat pentru observatorulph.ro surse din rândul anchetatorilor, la momentul descinderilor.

Ce căutau polițiștii? Conform celor declarate de Dan Cruceanu, unul dintre cei doi acționari ai Al Carina, le-ar fi fost cerute și rețetele biocidelor (dezinfectanții pentru spitale). Așa a apărut prima problemă: societatea ploieșteană nu deține rețetele, întrucât este societate de import și distribuție, nu societate producătoare. Mai precis, produsele sunt primite și livrate în același stadiu de sigilare. Același Dan Cruceanu, împreună cu reprezentantul german al firmei producătoare, dar și cu avocatul Al Carina ne-au prezentat o serie de documente, care atestă că produsele au toate avizele necesare, atât din Germania cât și din România. Producătorul german exportă aceste produse în 20 de țări din UE și Asia, nefiind implicat până acum în niciun scandal. 

- Publicitate -

Cum legislația românească este destul de alambicată în acest domeniu, uneori evazivă, reprezentanții Al Carina au tot cerut explicații suplimentare de la DSP Prahova și de la Ministerul Sănătății, pe considerentul că degeaba ai toate avizele, atât timp cât întotdeauna se găsește ceva de contestat, de amendat, de suspicionat. Comunicarea cu DSP-ul și ministerul nu ar fi fost dintre cele mai bune, de multe ori reprezentanții lor nesinchisindu-se măcar să răspundă solicitărilor. Cu toate acestea, în 2018, Ministerul Sănătății dădea aviz de comercializare pe piața românească a produsului Trioton Rapid, cel vizat de actualele cercetări. (vezi documetul la finalul textului).

Revenind la ziua descinderilor, coincidență sau nu, ministrul Sănătății iese cu o declarație publică, în care face referire printre altele și la societatea din Ploiești, despre care spune că ar livra un biocid neconform. Cum s-a ajuns la concluzia că este neconform? În urma unor analize la un laborator din Iași, despre care avocatul societății spune că nu este acreditat pentru o asemnea analiză, comparativ cu laboratoarele din Germania, Austria și Cehia, care sunt autorizate și care au dat avize de conformitate. Acreditat sau nu, laboratorul din Iași indică probleme de conformitate ale biocidului. Și în acest caz anchetatorii vor trebui să elucideze misterul din spatele analizelor și raportului.

Mergând pe procedura analizelor, acestea sunt făcute pe mai multe loturi, din care se extrag produse sigilate, exact așa cum sunt ele livrate către spitale. Dacă un astfel de produs se dovedește ineficient în spitale, deși în varianta sigialată este conform destinației pentru care va fi utilizat, apare și suspiciunea că a fost diluat. Venind însă sigilat de la importator, atunci suspiciunea diluării se îndreaptă chiar către unele spitale, caz în care producătorii și importatorii ies din culpă. Este însă doar una dintre variantele care ar putea explica ineficiența unui produs.

- Publicitate -

Cum se face că ministrul Sorina Pintea iese public fără să-și facă temele? Reprezentanții Al Carina spun că situația este cel puțin dubioasă și că în spatele poveștii se află interesul de a fi scoși de pe piață. Așa cum era și firesc, polițiștii de la IGPR au demarat cercetările in rem, urmând să vedem dacă în acest caz se va dispune trimiterea lui în instanță pe baza unor probe temeinice. 

I-am întrebat pe acționarii Al Carina dacă intenționează să o acționeze în instanță pe Sorina Pintea, iar aceștia au confirmat, susținând că au un imens prejudiciu de imagine. La acesta se adaugă și prejudicii financiare, multe dintre spitalele pe care le aprovizionau reziliind contractele. Au mai precizat că SJU Ploiești nu se află pe lista spitalelor la care Al Carina furnizează biocide.

Vom reveni cu date despre acest scandal uriaș, la finalizarea cercetărilor. În stadiul actual am prezentat atât pozițiile autorităților de la momentul descinderilor, cât și pe cel al societății ploieștene vizate, sub rezerva faptului că sunt puncte de vedere, nu adevăruri absolute. Continuăm însă cu intervențiile ministrului Sorina Pintea la Ploiești, prezentându-vă în curând ce se ascunde în spatele ”controlului” de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

- Publicitate -

1a7397e8-3d2e-4512-862e-bd9395cae717.jpg

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

De ce rețeaua de gaze introdusă pe Valea Slănicului nu este racordată încă la sistemul național

În luna martie a anului trecut, Consiliul Județean Prahova...

Două trenuri anulate de CFR în Prahova. Decizia afectează numeroși navetiști

Începând cu data de 1 mai, CFR Călători anulează...

Vicecampionii lumii, RO2D2, s-au întors acasă! – VIDEO

Membrii echipei de robotică a Colegiului Național Mihai Viteazul...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

FC Hermannstadt – Petrolul Ploiești: 2 – 0. „Lupii” nu reușesc să marcheze la Sibiu

FC Hermannstadt - Petrolul Ploiești, ultima partidă din runda...

Gimnastele de CSM Ploiești se antrenează într-o sală improvizată. În alte țări au parte de condiții de excepție

Scandalul legat de reducerea indemnizației gimnastei Sabina Enache, dar...

Unde se vor caza cele 20 de persoane evacuate după ce o stradă din Slănic s-a surpat

Locuitorii din Slănic trăiesc clipe de coșmar după ce,...

Minorul dat dispărut în Prahova s-a întors la centrul rezidențial de la Izvoarele

Minorul dat dispărut în Prahova s-a întors singur, după...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Ploiești anunță întreruperea  alimentării cu energie electrică în mai multe localități

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea  alimentării cu energie electrică pentru perioada 29.04.2024 –03.05.2024.

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

În mandatul lui Volosevici, Ploieștiul a devenit cunoscut drept orașul celei mai mari șaorme

Invitat în emisiunea Observatorul Prahovean LIVE, candidatul PNL la...

Povestea succesului din SUA a echipei de robotică RO2D2 din Ploiești [VIDEO]

Căpitanul și PR-ul echipei de robotică RO2D2, formată din...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

FC Hermannstadt – Petrolul Ploiești: 2 – 0. „Lupii” nu reușesc să marcheze la Sibiu

FC Hermannstadt - Petrolul Ploiești, ultima partidă din runda...

Gimnastele de CSM Ploiești se antrenează într-o sală improvizată. În alte țări au parte de condiții de excepție

Scandalul legat de reducerea indemnizației gimnastei Sabina Enache, dar...

Unde se vor caza cele 20 de persoane evacuate după ce o stradă din Slănic s-a surpat

Locuitorii din Slănic trăiesc clipe de coșmar după ce,...
- Publicitate -