17757120_1824545751130248_2626479797693205207_n.jpg

În legătură cu evenimentul deosebit de grav petrecut marți, 29.01.2019, când un fost elev al școlii a înjunghiat un cadru didactic în fața cancelariei, conducerea Colegiului “Spiru Haret” din Ploiești transmite opiniei publice interesate de caz următoarele precizări:

”VICTIMA este doamna profesoara A.A., membru al catedrei de matematică, titular în sistem, cu o vechime în învățământ de 18 ani și încadrată în unitatea noastră din anul 2013. Colega noastră este un om deosebit și un profesor cu experiență. S-a remarcat printr-o conduită ireproșabilă, a demonstrat permanent seriozitate și profesionalism, și-a îndeplinit întotdeauna corespunzător sarcinile atribuite. Este foarte apreciată pentru implicarea și devotamentul său, atât în relația cu ceilalți profesori și direcțiunea, cât și în relația cu elevii și părinții acestora.

AUTORUL FAPTEI (N.M.A.), a frecventat cursurile colegiului nostru în perioada septembrie 2012-octombrie 2016. Este cunoscut de profesori și colegi drept un elev introvertit, cu unele dificultăți de comunicare, dar care nu a atras atenția în mod deosebit până în clasa a XII-a, când a fost transferat la un alt liceu. Transferul s-a făcut în urma unui incident petrecut în sala de clasă, când elevul și-a amenințat cu cuțitul un coleg, fără ca nimeni să fie rănit la acea dată. Deoarece elevul era major, cazul a fost preluat de autoritățile competente care au întocmit un dosar penal; procesul a încetat odată cu retragerea plângerii depuse de coleg.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

ACCESUL în Colegiul “Spiru Haret” este reglementat printr-o procedură specifică și se face pe baza cartelei electronice pe care o au la dispoziție elevii și profesorii. Sistemul folosit permite transmiterea către părinți a unor mesaje pe adresa de email/ numărul de telefon furnizat școlii, astfel încât aceștia să fie informați în timp real cu privire la prezența la cursuri a elevilor. Activitatea didactică este organizată în două schimburi și este monitorizată video. Periodic s-au făcut operațiuni de îmbunătățire a sistemelor de monitorizare, un număr suplimentar de camere fiind amplasate recent (în vacanța de iarnă). Există două posturi de portar (câte unul pe schimb), portarii fiind remunerați din fondul de salarii. Plata acestora nu se face din contribuția părinților, așa cum s-a vehiculat în mod eronat în mediul online. De asemenea, în perimetrul școlii beneficiem și de prezența a doi jandarmi, care își desfășoară activitatea cu caracter permanent. 

În ziua producerii evenimentului, în urma analizării imaginilor preluate de camerele video și a informațiilor oferite de martori, a reieșit că autorul atacului a folosit intrarea principală în jurul orei prânzului, când se realizează schimbul de ture. Acesta a profitat de aglomerație și s-a alăturat unui grup de elevi care au intrat pe baza cartelei de acces. În momentul respectiv, portarul se afla la post. Doamna profesoară era în cancelarie și se pregătea să își înceapă serviciul pe școală.

MĂSURI:
Dată fiind gravitatea situației, în consiliul profesoral de azi, 31.01.2019, personalul didactic și de conducere a participat la consultări încheiate cu următoarele decizii:
- continuarea analizei evenimentului de către comisia de cercetare constituită la nivelul școlii
- convocarea unui nou consiliu profesoral în perioada imediat următoare, la care vom solicita participarea câte unui reprezentant din partea Primăriei Ploiești, a Prefecturii Prahova, a Inspectoratului Școlar Județean, a Poliției Județene și de Proximitate, a Sindicatului “Școala Prahovei”, a Comitetului de părinți, a Consiliului elevilor. În acest consiliu, se vor stabili măsurile pe care evenimentul pus în discuție le impune și viitoare direcții de acțiune.

Menționăm că în școala noastră s-au făcut constant numeroase demersuri menite să asigure un climat propice derulării în bune condiții a activității educative: s-au organizat programe de prevenire și combatere a fenomenului de bullying și a altor comportamente problematice, elevii și profesorii s-au implicat în campanii naționale dedicate unor astfel de teme, am inițiat parteneriate cu instituții de profil, asociații și organizații specializate în domeniu, capabile să ne ofere suport avizat. Profesorii diriginți împreună cu profesorul consilier de la cabinetul psihopedagogic al școlii au susținut lecții deschise dedicate modalităților de gestionare a violenței în mediul școlar, precum și în cel familial, iar o parte dintre cadrele didactice au urmat cursuri de perfecționare pe aceeași temă, inclusiv în anul școlar în curs. 

Datorită acestor aspecte, corelate cu baza materială a școlii (laboratoare, cantină, internat) și calitatea corpului profesoral, Colegiul “Spiru Haret”, cunoscut și cu denumirea de “Fostul Industrial 1”, se bucură de o bună reputație în comunitate. Părinți și elevi din Ploiești și împrejurimi ne aleg pentru disciplina și standardele educaționale pe care le menținem. 
Vă asigurăm că suntem preocupați de sporirea măsurilor de siguranță, astfel încât evenimente dramatice precum cel din această săptămână, care este un caz singular, să nu se mai repete în viitor.

Atenția tuturor se îndreaptă în această perioadă către colega noastră căreia îi transmitem toată susținerea și afecțiunea noastră.

Totodată, ne dorim să tragem un serios semnal de alarmă referitor la escaladarea violenței sub toate formele în societate, fenomen cu atât mai grav cu cât se petrece în instituțiile menite să asigure educarea generației tinere. De aceea, se impune un sprijin mai susținut al autorităților locale și centrale în vederea obținerii unui mediu sigur, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.
Educația trebuie să fie grija tuturor!”

sursa: comunicat Colegiul Spiru Haret

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg