fbpx

sentinta-465x390.jpg

Judecătorii Curții Constituționale au decis neconstituționalitatea legii care ar fi determinat desecretizarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI și Parchet. Legea a fost inițiată de Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Mircea Drăghici și apoi votată de Parlament. 

Curtea Constituțională fusese sesizată de PNL, USR, ÎCCJ şi de către preşedintele Klaus Iohannis, în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente. Legea a fost declarată neconstituțională în integralitate, așa că ar trebui să-și încheie parcursul legislativ la Parlament.

Atenție însă, a fost contestat faptul că Guvernul ar fi trebuit să decidă desecretizarea protocoalelor şi nu Parlamentul. Legea ar trebui, astfel, rescrisă pentru ca cel care să decidă acest lucru să fie Executivul, potrivit surselor din cadrul CCR. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Căzând această lege la CCR, este de așteptat ca următorul pas să fie amnistia și grațierea, întrucât variantele actualilor guvernanți se subțiază semnificativ, iar noile procese ar putea să îi ducă pe mulți după gratii. Alianța va forța în primă fază desecretizarea prin intermediul Guvernului, iar dacă și aici eșuează, abia atunci apelează la amnistie și grațiere.

În cazul în care protocoalele erau declarate ilegale, acestea ar fi fost anulate, iar probele obținute pe baza lor nu ar mai fi fost dovezi în dosare. Astfel, cei care erau deja condamnați puteau să solicite reluarea proceselor cu mai puține probe sau chiar fără probe ale acuzării.

sursa digi24

sentinta-465x390.jpg

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


...
970.jpg