fbpx

WhatsApp Image 2019-01-18 at 08.43.03 (1).jpeg

Copiii altora, în acte, dar, sufletește, toți au fost și sunt ai ei. De când se știe, a iubit mai presus de orice sufletele nevinovate, care au avut nevoie de protecție și îndrumare. Eugenia Câmpeanu este mamă pentru fiecare dintre cei 60 de copii pe care i-a crescut la Câmpina.

A început ca profesor de Limba și literatura română, însă a simțit că nu este suficient. Erau micuți care aveau nevoie de mult mai mult decât le oferea ea la școală. Un cămin, un mediu familial, o masă caldă, o vorbă bună, dar mai ales dragoste…Astfel, Eugenia Câmpeanu a hotărât ca, pe lângă cadru didactic, să devină și MAMĂ „de profesie“, la Centrul de tip familial al Asociației „Iubiți copiii“, din Câmpina. 

Se întâmpla la începutul anilor ′90. „Văzusem prin revistele din afară cum era asistența maternală peste hotare. Împreună cu doctorița Zaharia, am decis să punem în practică și aici acest sistem de tip familial pentru copiii abandonați. Doctorița Zaharia a fost prima care a făcut pasul, chiar înainte de Revoluție. Eu am avut primul copil în 1990… Primul meu «nou-născut» este trecut acum de 30 de ani. Fiind o necunoscută ceea ce făceam noi, intenția ne-a fost privită cu multă reticență“, ne-a mărturisit mama Eugenia.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Asta se întâmpla atunci. Însă cu trecerea anilor, modelul lor a devenit unul de bună practică și, astfel, au început să apară peste tot în țară căsuțele de tip familial. Aici, copiii abandonați sau care fac parte din familii dezorganizate sau fără posibilități să-i crească au șansa la o nouă viață, la un alt mediu: unul sănătos, unul din care nu le lipsesc mâncarea, hainele, căldura, educația, afecțiunea, sfaturile pentru alegerile bune.

Pe parcursul celor 30 de ani, de când a hotărât să aleagă calea aceasta, Eugenia Câmpeanu a fost mamă pentru aproape 60 de copii. Pe 25 dintre ei i-a luat încă din primele zile de viață. „A fost o perioadă în care am avut patru odată. Mulți părinți se plâng că le e greu cu unul, dar eu aveam patru și nu erau singurii copii din casă. Dar, mulțumesc Bunului Dumnezeu, m-am descurcat“, ne-a mărturisit mama Eugenia.

Unii au rămas cu ea, până la momentul în care și-au luat viața în propriile mâini (aproape 20), alții au fost reintegrați în familiile naturale, iar alții au fost adoptați.  De-a lungul timpului, mulți dintre micuții pe care i-a crescut s-au lovit de răutățile celor din jur, care le puneau diverse titulaturi. Însă, de fiecare dată, mama Eugenia a parat aceste „atacuri“ și și-a apărat puii cu înverșunarea părintească. „Noi, cei de aici, asistenții maternali, îi reprezentăm într-un fel pe ei, cei care n-au niciun glas, nicio putere“, a completat interlocutoarea noastră.

S-a luptat ca fiecare copil să ajungă bine: „Mi-am dorit ca ei să nu fie sub mine ca pregătire. Eu sunt profesoară, am făcut facultatea la Universitatea București, dar mi-am dorit ca ei să învețe și mai bine, să ajungă și mai sus“.
Și face ce face mama Eugenia că reușește aproape tot ceea ce-și pune în gând. Copiii o respectă și-o ascultă, iar de iubit…, poate, mai mult decât i-ar fi iubit pe părinții naturali.

Nu ai cum să răsplătești altfel un suflet din care se revarsă numai dragoste, un OM pentru care familia a însemnat căminul din zona Muscel, din Câmpina, cu hărmălaia specifică unei case cu mulți copii, un OM pentru care nu a existat „nu pot“ sau „nu am“ când a venit vorba despre nevoile celor mici. Pentru ea concediu n-a mai fost de…nici nu-și mai aduce aminte când. Un OM care și-a pus tot ceea ce a avut material, spiritual, intelectual, „la picioarele“ celor pe care i-a iubit cel mai mult: copiii.

Chiar dacă este trecută de mult de 70 de ani, mama Eugenia are în grijă și acum câțiva copii, dintre care doi sunt în școala generală. Își împarte energia între treburile casei și grija pe care trebuie s-o acorde celor mici.
Copiii ei, așa cum le spune, așa cum îi simte. Cei care, atunci când a fost operată de inimă, și-au unit toate gândurile, rugăciunile și agoniselile lor pentru sufletul care i-a salvat. „Mă iubesc, sunt MAMA, sunt MAMA lor!“, ne-a mărturisit Eugenia Câmpeanu cu o voce gâtuită de emoție.

Galerie FOTO

WhatsApp Image 2019-01-18 at 08.43.05.jpeg

WhatsApp Image 2019-01-18 at 08.43.04.jpeg

WhatsApp Image 2019-01-18 at 08.43.03.jpeg

WhatsApp Image 2019-01-18 at 08.43.03 (1).jpeg

 

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook

Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale

...
970.jpg