fbpx

download.jpg

Televiziunea Română a difuzat în decembrie 1989 imagini filmate cu revoluția de la Ploiești. Revolta împotriva dictatorului Ceaușescu și a regimului comunist a început cu ieșirea în stradă a muncitorilor de la Uzina 1 Mai și, spre deosebire de Timișoara sau București, aceasta nu s-a soldat cu victime.

Iată comentariul TVR la momentul difuzării imaginilor cu revoluția din 1989 de la Ploiești (sursa: mariusmioc.wordpress.com):

Primii paşi către libertate au fost făcuţi la ora 8,30, la întreprinderea „1 Mai” din Ploieşti. De acolo a plecat prima coloană. Idealul libertăţii şi dreptăţii… În curînd coloanele de manifestanţi au pornit către piaţa centrală a oraşului. Aceste coloane cuprindeau muncitori, ţărani, intelectuali, tineri, elevi şi studenţi, militari, toţi – reprezentanţi ai aceluiaşi popor. Al aceluiaşi popor, mîndru sub faldurile tricolorului său tradiţional. Emoţionant acest marş tăcut, marş liniştit, marş paşnic spre victorie împotriva unor tirani care vor folosi, care au folosit şi folosesc (neînţelegibil) pentru apărarea dreptăţii, pentru apărarea dreptului sfînt şi a dorinţelor cele mai fierbinţi ale fiecăruia dintre noi.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În piaţa centrală a oraşului Ploieşti. Trăiască România liberă! Nu-i vom ierta! Ostaşi, sînteţi români! Apeluri care de altfel, la Ploieşti ca şi în toată ţara nu făceau decît să sublinieze îngemănarea, înfrăţia, înfrăţirea, întrajutorarea, unitatea cu care armata română, fiică, reprezentantă a poporului român, a acţionat cot la cot cu masele, cu studenţii, cu muncitorii, de tineri, de ţărani, de intelectuali, de copii, de vîrstnici, pentru democraţie şi pentru libertate. Sigur, în această luptă au fost ucişi copii. Nu vom uita niciodată, memoria lor este sfîntă pentru noi. Dar dictatura a căzut! O victorie care a necesitat multe jertfe...”

VIDEO

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg