În acest weekend, comuna Valea Doftanei a găzduit, ca în fiecare an, Festivalul Caşcavelei. Zeci de producători localnici profitat de ocazie pentru a-şi oferi bunătăţile turiştilor care nu s-au ferit să scoată bani din buzunar pentru produsele tradiţionale.
Sute de turişti au venit, încă de sâmbătă, la Valea Doftanei, în satul Trăisteni, pentru a participa la Festivalul Caşcavelei. Ediţia a fost una specială pentru că s-a împlinit al zecelea an în care producătorii de caşcavea s-au adunat la sărbătoare. „În urmă cu zece ani, împreună cu primarul de atunci şi cu viceprimarul, am pus bazele unui festival care să ducă în judeţ tradiţiile de pe Valea Doftanei. Manifestarea a dăinuit şi an de an s-a amplificat, ajungând un stâlp al tradiţiilor judeţului Prahova, de care sunt deosebit de încântat”, ne-a spus Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, care a oferit şi patru distincţii celor care s-au implicat în organizarea aceastei manifestări de-a lungul timpului. „Arătăm la Festivalul Caşcavelei tot ce este mai frumos în Valea Doftanei. Este şi ziua muntelui, perioada în care animalele coboară de pe păşunile montane, dar sărbătorim şi ziua comunei noastre”, ne-a declarat Gheorghe Mosor, primarul comunei Valea Doftanei. Atmosfera s-a încălzit repede iar turiştii au petrecut până seara târziu la festival, unde cei 110 producători aveau de toate pentru toţi. „Oferim cârnăciori, pastramă, caşcaval, burduf, urdă, telemea şi slănină. Toate de-ale casei, produse după moduri tradiţionale aici, la noi”, ne-a spus Marcel Gonţea, unul dintre producători. „Oferta noastră pentru participanţii la Festivalul Caşcavelei este vin din zona Aradului, Miniş-Pâncota, palincă de Zalău, o ţuică de Câmpulung-Piteşti, iar ca să îndulcim clienţii avem mieji de nucă şi alune glazurate”, ne-a mai spus Ion Cârstea, un alt producător. Nu au lipsit nici cofetarii cu prăjituri şi ciocolată de casă, iar gospodinele pricepute au scos la vânzare dulceţuri, siropuri şi alte bunătăţi din fructe, naturale sută la sută. Clienţii au fost mulţumiţi pentru că, deşi un litru de palincă ajungea la 35 de lei şi cu greu puteai găsi produsele tradiţionale la costuri sub 25 de lei, producătorii erau dispuşi să negocieze orice. Nu au lipsit nici manifestările artistice – muzica şi dansurile pentru toate gusturile, încât localnicii dar şi vizitatorii au avut ce vedea.
Sursa: Telegraful de Prahova