FOTO-Ei sunt eroii zilei, dar și ai nopții. Oameni să ne avem, incendii să tot fie-VIDEO

0
dbf69117-ae82-48cb-9d21-5c94da0edb14.jpg

dbf69117-ae82-48cb-9d21-5c94da0edb14.jpg

De mai bine de 24 de ore Ploieștiul fumegă la propriu, dar și la figurat. De o zi și o noapte, suntem încă o data depășiți de situație, căutăm vinovați, vrem să vedem capete picate, miniștrii incompetenți, autorități iresponsabile. Vrem să știm cum a fost la ”ultimul control”, când a fost, pe ce sume și spume, ce culoare aveau sacoșile cu care au plecat pompierii de la firmele respective etc. 

Asta nu e treaba noastră, a presei. Asta nu e treaba voastră, în momentele astea, a cititorilor. Și noi avem curiozități care ne macină și noi vrem să știm cine sunt responsabilii, și noi vrem sa vă transmitem, primii, că printre răniți și gazați și scoși pe brațe cum mai vedeți prin live-uri pe facebook, nu sunt rude, mame, surori, tați și frați. 

Pe noi ne întrebați de fiecare dată, primii, unde arde, ce arde, al cui e depozitul, casa, cine sunt proprietarii, câți angajați sunt, ce răni au suferit, ne implorați dacă se poate să vă tratăm cu prioritate în detrimentul altor persoane ”necunoscute” dar care citesc același ziar, când sunteți loviți de un astfel de necaz.

Noi, redacția Observatorul Prahovean, vă mulțumim de fiecare dată că ne citiți, publicând imaginile pe care ni le trimiteți, de multe ori și înaintea reporterilor care ajung la fața locului pe fugă, fără benzină suficientă la mașină, cu un covrig în gură și cu o jumătate de sticlă de apă găsită în mașină, rămasă amintire de la weekendul pe care în sfârșit l-a petrecut cu familia. Ne place ce facem, din meseria asta ne creștem și noi copiii, la fel ca voi. Nu suntem moraliști în seara sau în dimineața în care veți citi aceste rânduri. Vă mulțumim că ne citiți și vegheați alături de noi la buna funcționare a lucrurilor, măcar în Ploiești și Prahova, nu mai zicem de Dâmbovița, Brașov, București, Argeș și cu mândrie spunem, București. Pentru că doar noi știm, Bucureștiul e un oraș de la marginea Ploieștiului. 

În seara asta vreau să vă povestesc despre eroi, zâne și zmei. Din păcate nu Zmeie – Celelalte Cuvinte pentru că, deocamdată, nu pot transpune acordurile de chitară în pixeli, direct din editorul meu. Dar vă spun, pe cuvânt, despre eroi adevărați. Nu în costume de batmani, si spidermani, nu eroi de carton, la fel ca oamenii de carton care fug de responsabilitățile unor astfel de catastrofe. Despre eroi ”românești”. Nu Prâsle, nu Greuceni, nu Burebiști și Decenei, nu Gerule reinventate. Despre eroi și atât. Ce-i drept, ușor balcanici, în papuci dar și în bocanci, cu familii dar și singuri, cu părinți bogați, dar și săraci. Eroii multor Cosânzene adevărate, eroii multor copii care se vor a fi mușcați de păienjeni ca să zboare, ar fi dispuși să se injecteze cu adamantium sau mai știu eu ce substanțe care se termină în ”-ină” că să fie de carton, ca la televizor. Nu e nici despre țestoase care trăiesc în canale și sunt ninja, dar nici despre bostani fermecați cu sigle din trei sau mai multe litere și cifre. 

E despre părinții voștri, despre oamenii pe care, din păcate îi uităm, mai ales la ceas de seară că ne închinăm înainte de somn, de multe ori cu limba să nu ne vadă nimeni, pentru că așa e, nu? Ne închinăm cu limba pentru că am ajuns să ne gândim că ne judecă soția, bunica, amanta, prietenul, prietena, fratele, sora cu care din diverse motive ce țin de iubire, atașament sau alte chestiuni financiare, împărțim casa, masa, patul, pătura, câinele, pisica și de multe ori și muzica. 

Din păcate, pentru unii dintre noi și voi, cei care ne citiți, părinții sunt doar ”niște eroi” cu normă întreagă, iar când ajung acasă sunt obosiți, plini de fum, negrii pe față și sub unghii și parcă nu ne vine să sărim pe ei ca spider-man pe blocuri sau în brațele roșcatei prinsă în ultima pânză, trasă de la ultimul etaj al unui zgârie-nor, chiar înainte de impactul cu solul. 

Toți suntem așa, suntem oameni, e normal. Dar hai sa nu uităm totuși de ce ne-am tocit dinții de pietre încă din Cretacic încoace. Fie ca eram mormoloci sau amibe, celule sau cetacee. Haideți să nu uităm de ce ne tăiem unghiile, de ce ne spălăm atât de des și ce ne-am făcut noi nouă, în dorința de a ajunge animalul perfect, cel mai bun vânător, primul la reproducere, dominatorul perfect, chiar și cu riscul asumat de a ne știrbi, anula și nega instinctele. Încă mai avem păr pe piept și canini, încă mai avem unghii și la mâini și la picioare, dar așa-i că nu ne-am mai întrebat demult de ce? Unii ar spune ”ca să vândă unii unghiere”, alții ar spune ”din cauza conspirației farmaceutice”, dar sunt și voci care susțin, cei drept puține, dar grave și pe note destul de joase că totul ar fi din voia unuia, pe nume ”Zalmoxes”. Atât de tari sunt ăștia din urmă că apelează uneori la Pitagora și din cauze de genul apar ”cutremure în Galați”. Și bineînțeles ”inundații undeva prin Moldova”. Și câteodată sunt atât de hotărâți încât vorbesc în stânga și în dreapta de altul mai tare. Da, de Pitagora ăla cu ipotenuzele cu unghiurile de mi-l imaginez mereu că mă aleargă cu shurikeni prin balcon. Nu mă întrebați de ce. Traume și atât.

N.B.!: Pe ”Pitagora” unii îl știu de filosof, alții de matematician. Și pe Zalmoxes al nostru cum că i-ar fi fost discipol. Că l-a ținut Pitagora pe al nostru pe undeva prin beci sau pe picioruș învățându-l acolo cu ibricu de cafea și unghiu drept să facă o zeamă lungă la nisip. Dar d-aia bună, nu turcească. D-aia îi bate și acum Ștefan pe turci chiar și la table. Că au furat cafeaua la ibric de la ăi bătrâni ai lui și ne îmbie acum pe la all-inclusive. Și la scos și l-a dat dacilor la momentul potrivit, fix atunci când se chinuie România să treacă la Euro. Deci atât de tare e asta. Eu ce să zic, recunosc, sunt din prima categorie. Poate tocmai d-asta vreau să vă spun următoarea poveste cu tâlc în această poveste cu tâlc în tâlc cu Consânzene, Ciorapi Albi și Fermecători. 

”Dragii mei, dacă ar știi măcar jumătate din aia care îl invocă pe Pitagora ca argument suprem, ce mult îi plăcea lui, așa cum era, filosof de modă veche, cu bățul în nisip pe plajă, cu iubirea și cum transfera tovarășu nostru urs Know-How-ul la iubiții lui discipoli… s-ar lepăda de el și de Zalmoxes ca la Crez. De trei ori și cu priviri în spate să se asigure că a fugit. Atât de valid e Pitagora+Zalmoxes în situații de criză. Bineînțeles, sunt părtinitor. Doar cei din prima categorie vor înțelege cu exactitate ce am vrut să zic. Pentru cei din a doua categoria, trebuie să știți atât: unghiul drept are întotdeauna 90 de grade și cu toate astea apa nu fierbe dacă pui ibricu acolo. Apa fierbe mai repede dacă găsești un unghi obtuz, undeva departe, cât mai departe că acolo la peste 120 de grade e parfum. E pe FFW. Ar mai fi și Thales… din Milet, da dar asta e cu totul altă poveste și așa uităm de eroii noștri.

Așa ajungeți ca, din cauza mea și a ziarului Observatorul Prahovean să nu vă faceți rugăciunea, să vă certați copiii, să nu vă sărutați părinții înainte de somn și în general să nu vă spuneți noaptea bună. Ați prins ideea, pentru că mereu nu e vina noastră, întotdeauna e a…, ați ghicit, ”femeii”, Nu, e vina altora. Nu, noi nu suntem ”balcanici”, nici ”slavi” noi suntem ”costoboci” evident. Se aude până în fund la Pitagora? Mulțumesc. 

Pe scurt, peste 100 de pompieri militari, colegii celor, sau chiar ei, cei care pleacă cu ”sacoșe” de bani în urma controalelor la fabricile pe care le sting tot în timpul serviciului, chiar și a doua zi, se luptă fix în Ploieștiul de la marginea Bucureștiului cu niște situații destul de grele. Nu e Colectiv, nu e Agent Orange, dar o combinație între cele două tot e. Dacă nu v-ați prins, vă zic și altfel:

Două depozite, unul de mase plastice, altul de textile au luat foc fix în Ploiești, unul la ieșirea spre București, altul spre cetatea ”întâiului” dac liber Vlad Țepeș, pe care mulți ”rezistenți” îl țin în gură pe la proteste. Cam atât vă pasă, nu vouă cititorilor, vouă celor care ați fi putut face ceva să preveniți astfel de incendii, situații, dezastre, Colectiv+Agent Orange la un loc. Nu e despre heshteg aici, e vorba de aer. Dacă voi credeți că în Brașov, Argeș, București, Dâmbovița, Buzău sau alte județe învecinate nu o să ajungă cele două ”ciuperci” vă înșelați. Nouă ne pasă, dar vouă de ce nu vă pasă? Și până la urmă dacă vouă nu vă pasă de copiii voștri eu vă spun doar atât. Sunt născut, crescut în Prahova. M-am oxigenat sub Tâmpa. Am încercat vântul cu venele în București. De la Brâncoveanu până la Romană și Victoriei chiar. Pe linia aia galbenă mergeam. Nu mi-a plăcut ce am văzut, ce am simțit. M-am întors în Ploiești, că la fel ca donarea de sânge, dioxidul de sulf și PM10 și Dioxina și alte chestii d-astea cu care noi ne apucăm de țigări, dau dependență. Mi-am luat supradoza și până să am nevoie de metadonă m-a dus repede o mătușă la Otopeni, lăsasem lacrimile acasă cu o seară înainte și am aterizat pe John Lenon. Da, în Liverpool. Chiar în Penny Lane am stat. Nu, nu am fost niciodată singur. Cine s-ar duce singur, prahovean fiind, într-un oraș pentru care FCP 1924 ALE ALE ALE, înseamnă și acum mantie roșie, taur și coridă. Și cine ar avea încredere în mine că aș face ceva bun singur și de capul meu? Probabil Claudiu Vasilescu. Da, am așa e, am văzut nivelul peluzei și galeriei pe ziduri dacă astă mă întrebați, era acolo. Cât am rezistat? Maxim 1 lună și jumătate. Cu toată metadona lor și paracetamolul luat de lângă raftul de pâine de la ASDA. M-am întors în Ploiești ca ultimul junckie, mi-am cerut iertare, am zis ca nu mai fac, am zis ca mă las și m-am apucat serios de scris. Eh, vorbe. Destul despre mine

Personal, mie cam începe să-mi mai pese, eu știu unde o să-mi cresc copiii. Și vreau să am ”câțiva” sau ”niște”, încă negociez cu ”Jaguarul Negru”, dar voi? Mie de ce să-mi pese de ai voștri care nu-mi sunt nici măcar rude? Mi-a păsat suficient, zic eu. Și cine are nevoie de informații suplimentare poate solicita la adresele de contact, la adresa din buletin. Dar acolo cu grija. Din vara, mama locuiește singură. Asta dacă nu e suficient de ”bărbat” să deschidă măcar ochii.

Nu e despre ”Morning Glory, Morning Glory” care ne ”minte” în fiecare dimineață că vineri începe weekendul. Nu e despre faptul că ”spre/dinspre metrou gonesc schiorii”. E despre eroii pe care îi aveți acasă, despre copiii pe care îi îmbrăcați în spidermani sau după caz în Jack de Ripper. În general e despre ăia din ”linia I”. E despre agenții din call center, nu de la comercial, ci de la tehnic. La comercial nu ai AHT, nu trimiți echipaj și nu lucrezi cu șapte aplicații simultan urmărind în MediaTel și calculând indicatorii. E despre primii graffer-i care au scris cu cărbune. Eu așa văd, recunosc, dar nu vă îngrijorați. Nu suntem mulți, până acum sunt doar eu…

Peste 100 de eroi prahoveni și ploieșteni veghează și în această noapte ca ploieștenii, bucureștenii, argeșenii, dâmbovițenii și buzoienii să poată dormi liniștiți. La Victoriei tot se vor strânge oameni, dar acolo probabil se vor organiza și concerte de Revelion, sau alte evenimente care deja au pervertit ceea ce cu greu am obținut la OUG 13. Mă refer la cifre în stradă, statistici, demografie, analiza, statistică multivariată, mă refer la oameni frumoși și liberi, Eu, atunci, din păcate nu am putut îngroșa statisticile deși mă pricep să o fac ”și din ochi” și ”din birou”, și cu necesarul de chestionare și fără, eu atunci am fost la ”serviciu”. Și să nu uitați că, niciodată, oricât de puțini sau mulți vom fi, suntem cu 64 lipsă la apel. Să le cinstim măcar memoria. 

E o poveste care are finalul deschis, ”cu tâlc în tâlc”. Eu nu sunt tălmaci, nici nu cred că mai avem prin România. Sunt doar ”un reportofon”, așa că vă dau pixul și pixelii mei și am să vă rog că atunci când nu aveți chef să scrieți, măcar să ”băgați o piesă”. 

Am uitat să demasc eroii sau monștrii, să-mi fie cu iertare. Vârsta! Zic unii, colegii însă, insistă că medicația. Cine-s eu să judec? Eu nici măcar peceneg nu sunt pe aceste meleaguri. Eroii zilei și ai nopții sunt: ISU Prahova, prin pompieri, personal medical SMURD specialiști ultracalificați în lupta cu focul, care vin călare pe DAC-uri să-și salveze Cosânzenele și spidermanii ăia mici.

Asistenții medicali SMURD, medicii și asistenții SAJ Prahova, Jandarmeria Prahova împreună cu Gruparea Mobilă Matei Basarab, Poliția Română, dar și societățile comerciale care ori de câte ori au posibilitatea sar în sprijinul eroilor noștri prahoveni și ploieșteni. Noi le mulțumim și în numele vostru. Și le spunem ”noapte bună”, sau ”bună dimineață”, sau ”tură ușoară”. Mai jos aveți imagini, dacă vă recunoașteți eroul, aș vrea să știu cine e și povestea lui. 

efe089c1-0158-4286-baf3-89aa381f6efe.jpg

dbf69117-ae82-48cb-9d21-5c94da0edb14.jpg

1305640b-0042-4622-90bd-461662e964b5 (1).jpg

569073d5-48a9-4134-914d-6df3da49302f.jpg

20f5c74e-948d-441f-a6f5-3b6c47ba6258.jpg

7cdd726e-7a12-41d7-8a66-d3efabc84eab.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău