6152 de candidați, adică toți elevii înscriși în clasa a VIII-a, susțin, în luna martie, simularea examenului de Evaluare Națională. Testarea la cele două probe, limba română și matematică, se va face în unitățile de învățământ unde aceștia studiază. Ministerul Educației a stabilit printr-o procedură detaliată modul în care se vor desfășura simularea examenului național.
Simularea Evaluării Naționale va avea loc în modulul 4 de cursuri și va începe în 17 martie cu proba la Limba și literatura română și continua pe 18 martie cu proba la matematică .
În ziua examenului, elevii trebuie să fie prezenți în săli până la ora 8:30, iar probele încep la 9:00.Timpul alocat pentru redactarea lucrărilor este de 2 ore. Monitorizarea audio-video este obligatorie.
Potrivit edupedu.ro, elevii de clasa a VIII-a primesc subiecte tip broșură și au posibilitatea să solicite pagini suplimentare, care sunt capsate de către profesorii asistenți la predarea lucrării, lucrarea finală ajungând să aibă cinci capse pe lateral. Fiind subiect tip broșură, pe care elevii scriu rezolvările, acestea nu pot fi luate de elevi la încheierea probei.
Atenție la corectarea unui răspuns greșit
- Un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect.
- Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect”.
Pentru textele scrise, se permite doar sublinierea pe text cu stilou/pix albastru sau creion. În cazul exercițiilor de sintaxă, elevii pot delimita propozițiile fără ca acest lucru să fie considerat semn particular.
Corectarea greșelilor la Matematică
La proba de Matematică, corectarea greșelilor se face prin metode specifice:
„Un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect”
Dacă elevul schimbă răspunsul de mai multe ori și consideră o altă variantă ca fiind corectă, trebuie să o scrie clar într-un spațiu special: „Aceasta va fi scrisă în rubrica/celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns”.
Este permisă realizarea de marcaje și completări pe figurile geometrice, dar doar cu creion sau stilou/pix albastru. De asemenea, elevii pot desena figuri geometrice noi în spațiile destinate rezolvării problemelor.
Corectarea greșelilor generale în lucrare: dacă un elev face o greșeală în timpul redactării lucrării la orice probă, acesta trebuie să respecte regula de bază: „Elevii care doresc să corecteze o greșeală o taie cu o linie orizontală și completează, alături, răspunsul considerat corect”.
Notele nu sunt publice
Evaluarea lucrărilor este realizată exclusiv în format digital, fără acces direct la documentele fizice, fiecare lucrare urmând să fie evaluată de către doi profesori evaluatori.
Dacă între notele acordate de cei doi evaluatori există o diferență mai mare de un punct, lucrarea este automat redistribuită altor doi profesori.
Elevii nu vor afla public notele de la simulări, acestea fiind transmise doar individual.