Perioada Sărbătorilor de iarnă este pentru cei mai mulți un prilej de bucurie, însă nu și pentru unii dintre cei care au animăluțe de companie. Din cauza faptului că cele mai multe dintre ele au anxietate când vine vorba de zgomotul puternic produs de petarde și artificii, am apelat astăzi la un specialist pentru a afla ce este de făcut pentru ca animăluțele noastre să nu sufere.
An de an, mii de animăluțe se pierd sau ajung în stare gravă la veterinar, iar în anumite cazuri spaima le este chiar fatală. Din păcate, nu doar în noaptea de Revelion se exagerează cu ”bubuiala” fără noimă, astfel de activități începând cu mult înainte de Crăciun.
”Nu doar animăluțele domestice mor din spaimei, ci și o parte din cele sălbatice, cum ar fi păsările”, ne spune Valentin Mihăilă, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dresori canini din Ploiești.
Valentin Mihăilă: ”Trebuie să înțelegem că nu putem să schimbăm situația actuală. Oricât de mult suntem împotriva acestui lucru, oricâte apeluri facem la semenii noștri să dea dovadă de responsabilitate.
Însă, ce putem face este să ne antrenăm cățeii și animăluțele să nu se mai teamă. Dacă nu ați știut cum sau nu ați făcut acest lucru din timp, vă ofer:
5 sfaturi pentru a trece cât mai bine peste problemele care vor urma
1. O regulă de bază în ceea ce privește stările de anxietate, când vine vorba de cățeii noștri, este să nu le vorbim și să nu îi atingem. Deci, vechea practică în care îl mângâi și îi zic că o să treacă, nu e recomandată.
2. Dacă nu s-a făcut niciun fel de antrenament pentru acomodarea cățelului cu sunetele puternice, recomand ca 3 zile înainte de “marele spectacol“ să le înjumătățim porția de hrană. Să pregătim recompense (ceva ce știm că merge de fiecare dată) în cantitate mare, și, de fiecare dată când se aude ceva puternic, să îi aruncăm pe jos. Nu îi dăm din mână, îi aruncăm pe jos multe din recompensele respective. Astfel, apelăm la 2 instincte în același timp (vânătoare și dorința de hrănire), iar șansele noastre cresc.
3. O izolare cât mai bună atât fonică cât dar vizuală ajută mult. De exemplu, să încercăm ca în zonele din care sunetul se percepe mai puternic, să izolăm mai bine, folosind cartoane de ouă și prosoape, iar draperiile din zona gemurilor să fie trase, în timp ce în casă putem da drumul la muzică, la un volum mai ridicat (doar dacă patrupedul este obișnuit cu asta). Astfel, ajungem la o izolare atât fonica cât și vizuală mai bună.
4. Dacă patrupedul are o cușcă și este deja obișnuit, o percepe nu ca zonă de pedeapsă ci ca zonă de siguranță, un fel de bârlog în care intră și nu se mai simte amenințat de factorii externi. Este ideal să o folosim, iar pe durata cea mai intensă a ”exploziilor” să îl recompensăm (doar dacă nu este în anxietate profundă).
5. Să nu uităm că cea mai bună “armă” contra anxietății suntem noi, prin cum reușim să calmăm cățelul. Nu uitați că ai noștri blănoși simt ceea ce simțim și noi, studiile arătând că trăirile lor cresc exponențial în situații precum cea despre care vorbim azi. Așa că, ideal este ca noi cei care gestionăm situația să avem o stare calmă și sigură.
În situații în care simțiți că aveți nevoie de suportul unui specialist, îl puteți contacta pe Valentin Mihăilă la 0734.705.819
Cum ți se pare subiectul?