Un proces mai puțin obișnuit a avut loc, recent la Oradea, unde un elev a fost condamnat, în premieră, pentru bullying. Acesta a fost condamnat după ce și-a agresat fizic colegul pe care îl umilise ani buni.
Cazul a fost prezentat pe larg de publicația locală ebihoreanul.ro, care punctează că, la sfârșitul procesului, agresorul a fost îndemnat de judecătoare să dea mâna cu victima de la care să își ceară și scuze.
Potrivit sursei citate, incidentul s-a produs în primăvara lui 2022, în sala de informatică a Liceului Tehnologic Felix din Sânmartin. Protagoniştii erau colegi în clasa a X-a.
Victima se transferase de puţină vreme, după ani buni petrecuți în străinătate cu familia, şi încerca să se acomodeze cu noii colegi şi obiceiurile locului.
În schimb, agresorul era o vedetă. Fiu al unui om de afaceri şi sportiv de performanţă, îi plăcea să fie în centrul atenţiei, şicanându-şi colegii mai timizi de câte ori avea ocazia.
Pe 5 mai 2022, Marius lucra la un proiect pentru ora de informatică în momentul în care Bogdan l-a luat în derâdere pentru părul un pic mai lung şi creţ, întrebându-l batjocoritor dacă e gay.
Enervat, Marius i-a întors-o, sugerându-i că poate tocmai el are cunoștințe cu această orientare. Furios că a ajuns victima propriei glume, Bogdan a reacționat violent.
L-a împins cu capul în monitorul calculatorului, iar când Marius a încercat să se ridice de pe scaun, l-a luat la pumni. Ploaia de lovituri l-a surprins total și nu a ripostat. În final, bătăuşul a fugit din sală şi nu s-a mai întors.
A urmat o anchetă a poliției și un proces, la finalul căruia agresorul a fost condamnat inițial la 5 luni de supraveghere specială și plata unor daune morale de 25.000 de lei.
În motivarea sentinței, judecătoarea a descris comportamentul inculpatului drept o „formă de bullying”, subliniind că Bogdan avea obiceiul de a-și hărțui colegii incapabili să riposteze. Agresiunea fizică împotriva lui Marius a fost declanșată, conform instanței, de „îndrăzneala victimei de a nu-i mai permite să își bată joc de el”.
„Nu i se poate tolera încălcarea normelor sociale și o conduită de tip bullying doar ca să se distreze”, a notat judecătoarea, arătând că unii tineri „se cred cool dacă râd sau îi batjocoresc pe alţii, puternici dacă îi lovesc, sau importanți dacă îi fac pe alţii să se simtă inferiori”. Or, astfel de abuzuri „lasă sechele şi riscă să determine victima să se îndoiască toată viaţa de calităţile sale”.
După recurs, pedeapsa i-a fost redusă la 2 luni, iar valoarea daunelor morale la 3.000 lei.
Cum ți se pare subiectul?