Se întâmplă frecvent ca oamenii să găsească bunuri sau sume de bani care nu le aparțin. Și nu puțini sunt cei care cred că ”i-a lovit norocul”, fără să se mai gândească la consecințe. Nerestituirea bunurilor care nu ne aparțin reprezintă infracțiune și ne pune într-o situație de natură penală.
Dacă nu am trăit personal o astfel de situație, măcar am văzut la știri relatări despre oameni care au pierdut bunuri sau bani, dar care au avut norocul ca acestea să fie găsite de alți semeni care le-au restituit fără rezerve.
În egală măsură, sunt situațiile în care cei care au găsit ceva care nu le aparține nu au mai restituit, considerând că sunt ”norocoși”. Unii au scăpat de consecințele legale, alții au ajuns să regrete prea târziu.
Găsirea unui bun care nu îți aparține poate părea o situație obișnuită, dar neîndeplinirea obligației legale de a-l preda autorităților sau proprietarului în termen de 10 zile poate avea consecințe grave.
Conform avocat.net, cei care decid să păstreze treze aceste bunuri, ca și cum ar fi ale lor, riscă pedepse cu închisoarea de la o lună la trei luni sau amenzi penale. Aceleași sancțiuni se aplică și în cazul bunurilor sau sumelor livrate eronat, dacă persoana în cauză nu le returnează.
Aceeași sancțiune se aplică și atunci când un obiect ajunge din eroare la cineva și persoana respectivă, deși își dă seama că nu îi aparține, nu îl returnează în 10 zile. De exemplu, un pachet livrat din greșeală la altă adresă sau bani primiți din eroare.
În cazul în care persoana care a găsit bunul ajunge la o înțelegere cu cel prejudiciat și bunul este returnat, răspunderea penală poate fi înlăturată. Astfel, împăcarea între părți poate evita consecințele legale.
Prevederea din Codul Penal: „Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităților sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Cu aceeași pedeapsă se sancționează și însușirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparține altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparține. Împăcarea înlătură răspunderea penală.”
Polițiștii vor păstra bunul timp de 6 luni și vor publica un anunț la sediul lor, precum și pe site-ul oficial, oferind detalii despre bunul pierdut pentru a ajuta proprietarul să-l recupereze.
Ce statut au bunurile deteriorate sau cele cu valoare foarte mică aflate pe stradă
Legea prevede că lucrurile mobile de valoare foarte mică sau cele foarte deteriorate, lăsate în locuri publice – fie pe drumuri, fie în mijloace de transport în comun, sunt considerate abandonate.
Cum ți se pare subiectul?