S-au afișat rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024 și absolvenții de gimnaziu trebuie acum să se orienteze spre admiterea la liceul dorit. De joi, 11 iulie, încep completările opțiunilor cu codurile fiecărei specializări în parte, de la fiecare liceu.
Anul acesta notele la Evaluarea Națională au fost, statistic, cu 25-30 de sutimi mai mici decât în 2023, ceea ce, teoretic, scade media de admitere la fiecare specializare în parte.
Pentru a fi siguri de ocuparea unui loc la un liceu, absolvenții de clasa a VIII-a trebuie să se asigure că au completat suficiente opțiuni pentru a nu rămâne fără loc la liceu.
Citește și: Cum trebuie completate opțiunile de admitere la liceu pentru a nu rămâne fără loc
„Pentru a exista siguranța că un elev va prinde un loc la unul din liceele pentru care a optat, acest elev trebuie să completeze un număr de opțiuni care să conțină un număr de clase mai mare sau egal cu raportul dintre locul elevului în clasamentul județean și numărul de elevi dintr-o clasă, adică 26.”, spunea în 2022 un profesor de matematică de la un prestigios colegiu național din Ploiești.
Astfel, este foarte important ca fiecare candidat să-și cunoască poziția finală în ierarhia pe județ!
Cum se completează fişa de admitere
– Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor.
– Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni. Nu vei fi dezavantajat. Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
Încheie cu opţiunile cel mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă. Este preferabil să intri la un liceu care nu îţi place decât să nu intri deloc.
Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
– Ţine cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-ţi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate (în 2024 sunt cu 25-30 de sutimi mai mici decât în 2023, deci există șase să intri la clasa dorită chiar dacă ai notă mai mică decât cea cu care s-a intrat anul trecut).
– Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu îţi poate dăuna în nici un fel, oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri.
Citește și: Sfaturile unui profesor de matematică pentru completarea opțiunilor de admitere la liceu
În schimb, un număr prea mic de opţiuni îţi poate diminua serios şansele de a fi admis. Există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru nici una din opţiunile exprimate.
– Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie.
Exemplu: Dacă un candidat ocupă poziția 802 la nivel de județ, atunci el trebuie să completeze un număr de opțiuni mai mare decât 802:26. Adică, pe fișa de opțiuni trebuie să aibă trecute, în total 31 clase!
Atenție! Un cod-opțiune poate cuprinde și două clase, adică 52 de locuri și atunci, din totalul de 31 clase, cumulăm codurile care au mai mult de 26 de locuri. De exemplu 104 locuri pot fi împărțite în două coduri, pentru că fiecare cod are 2 clase, 52 de locuri.