În primăvară, un număr de 24 de elevi și 2 cadre didactice de la Colegiul „Spiru Haret” din Ploiești au participat la mobilitatea de formare din Barcelos, Portugalia, prin intermediul programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1: Proiecte de mobilitate în domeniul Educației și Formării Profesionale (VET), cu scopul dezvoltării competențelor tehnice de specialitate, pe domeniile de formare profesională Mecanică și Electronică automatizări. Această mobilitate s-a desfășurat în cadrul anului I de Acreditare Erasmus+ în domeniul VET, cu valabilitate până la finalul anului 2027.
Proiectul a fost conceput pentru a oferi oportunități de învățare și experiență profesională europeană elevilor, prin dezvoltarea competențelor de specialitate, pentru a facilita mobilitatea forței de muncă, internaționalizarea, dezvoltarea personală și cooperarea între instituțiile de învățământ și cele de formare profesională. În acest sens, activitățile de proiect au vizat două componente principale: una profesională și cea de-a doua, educativ-culturală.
Prima componentă a urmărit formarea profesională de specialitate a elevilor participanți în domeniul sistemelor mecanice pentru transmiterea și transformarea mișcării, pentru elevii de la calificările Tehnician mecatronist și Tehnician proiectant CAD, respectiv în domeniul funcționării sistemelor de reglare automată, pentru elevii de la calificarea Tehnician în automatizări. Astfel, elevii participanți au desfășurat zilnic activități specifice și lucru în echipă, în vederea dobândiri în condiții reale de muncă a competențelor vizate și adoptarea unui management participativ, punând în practică un concept de învățare organizațională.
Cea de-a două componentă a avut în vedere schimbul intercultural și explorarea spațiului istorico-geografic local, prin activități de socializare, vizite și excursii (Barcelos, Porto, Braga, Ponte de Lima, Viana do Castelo, Valenca şi Guimaraes).
Stagiile de formare profesională desfășurate în străinătate sunt recunoscute și validate prin certificatele Europass Mobility, care contribuie la formarea unor portofolii solide ale viitorilor absolvenți, apreciate pe piața europeană a muncii. De asemenea, liceenii implicați în proiect și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în limba engleză și au obținut certificate de competență lingvistică, prin intermediul platformei europene on-line, OLS.
La nivelul Colegiului Spiru Haret, Municipiul Ploiești, implementarea proiectelor din cadrul Acreditării Erasmus + în domeniul VET răspunde nevoii principale a viitorului absolvent de liceu, de a beneficia de o pregătire de specialitate cât mai apropiată de mediul real, de piața europeană a muncii, atât pentru asigurarea succesului școlar imediat, cât și pentru a le oferi perspective îmbunătățite de carieră.