Conf.univ.dr. Alin Diniță a fost reales în funcția de rector al Universității Petrol – Gaze din Ploiești, pentru mandatul 2024-2029. Cu o vastă experiență managerială, deținând de-a lungul timpului funcțiile de prodecan, decan și rector, acesta a obținut un nou mandat, în urma voturilor valabil exprimate de către 174 de membri ai comunității academice. Într-un interviu acordat observatorulph.ro, Alin Diniță a vorbit despre provocările perioadei următoare, despre cum se poziționează instituția pe care o conduce la nivel național și international, dar și despre principalul angajament pe care l-a luat în fața studenților: acela de a tranforma UPG într-o universitate atractivă și accesibilă, „cu o imagine mult mai colorată”.
Rep.: Ce v-a determinat să candidați din nou, pentru mandatul 2024 – 2029, la funcția de rector?
A.D.: Funcția de rector al Universității Petrol-Gaze din Ploiești îmi oferă șansa de a îmi arăta recunoștința pentru educația primită în această universitate astfel încât alegerea de a candida a fost un pas firesc.
Rep.: Aveți o vastă experiență managerială, de-a lungul timpului ați deținut următoarele funcții de conducere: prodecan, decan și rector. Care este viziunea dumneavoastră pentru următorii ani în ceea ce privește Universitatea Petrol – Gaze din Ploiești?
A.D.: Luând în considerare dezvoltarea industrială a județului Prahova, Universitatea Petrol – Gaze din Ploiești să fie considerată un pol central, un hub de conectivitate al mediului de afaceri.
Rep.: Ce lipsește, în viziunea dumneavoastră, în prezent, managementului UPG?
A.D.: Dacă vă referiți la managementul actual eu consider că ne lipsește doar un pic de timp astfel încât să putem demonstra (așa cum a făcut în anul 2023) că echipa managerială este dedicată Universității și comunității academice.
Rep.: Punctați, vă rog, trei idei principale ale planului dumneavoastră managerial
A.D.: Principalul obiectiv al planului managerial este dat de modernizarea infrastructurii campusului universitar, în special în direcția utilizării energiilor regenerabile. Creșterea gradului de atractivitate al universității pentru elevi prin promovarea ideii de universitate deschisă și fără bariere.
Implicarea companiilor, în special cele din județul Prahova, în activitatea universității, atât în zona de cercetare cât și în direcția asigurării competențelor practice ale studenților.
Rep.: La ora actuală, UPG Ploiești este o universitate care să concureze cu succes cu oricare alta din țară?
A.D.: Universitatea Petrol – Gaze din Ploiești a fost, este și o vom ajuta să rămână o universitate de succes. Vorbesc aici despre o universitate capabilă să concureze cu oricare altă universitate de nivelul la care UPG Ploiești este acum. Asta deși cuvântul a concura nu îmi e pe plac, având în vedere că noi promovăm ideea de a avea educație de calitate indiferent de universitatea aleasă.
Rep.: Multă lume asociază UPG cu tot ceea ce înseamnă specializări ce țin de ingineria petrolului și gazelor. Avem aici, însă și numeroase alte specializări (ex. administrație publică, limbi străine). Aveți în plan vreun proiect menit să „scoată în față” și aceste specializări pentru viitorii studenți?
A.D.:Tradiția și trecutul sunt baze pe care continuăm să clădim viitorul universității. Bineînțeles că trebuie să fim receptivi la schimbările care se produc în jurul nostru. Vom încuraja orice proiect al comunității academice de a „scoate în față” specializări diferite de cele aferente industriei de petrol și gaze.
Rep.: Este UPG o universitate atractivă și accesibilă?
A.D.: O întrebare dificilă cu un răspuns care nu îmi place. În acest moment ideea de universitate atractivă și accesibilă reprezintă principalul angajament pe care l-am luat în fața studenților. Nu suntem la nivelul de atractivitate pe care îl doresc pentru UPG Ploiești. În anul 2023 am început diverse proiecte care vor aduce universității o imagine mult mai “colorată” astfel încât promisiunea făcută studenților să devină realitate.
Nu în ultimul rând vom aduce ideea de familie, de comuniune și în rândul profesorilor și al personalului administrativ.
Rep.: Care sunt atuurile UPG în competiția națională de atragere a studenților din țară și din străinătate?
A.D.: Principalele atuuri ale universității derivă în primul rând din faptul că suntem într-un județ puternic industrializat care are nevoie de la ingineri, economiști și până la oameni de litere, astfel încât angajabilitatea absolvenților noștri este foarte ridicată.
În ceea ce privește atractivitatea pentru studenți străini este dată, în principal, de domeniul de petrol și gaze, domeniu în care universitatea are o tradiție de peste 75 de nai.
Rep.: Cum apreciați măsurile guvernamentale pentru sprijinirea învățământului superior? Ce lipsește și ce poate fi îmbunătățit?
A.D.: Nu doresc să comentez măsurile guvernamentale dar consider că educația și sănătatea ar trebuie să poarte culorile roșu, galben și albastru. Consider că acordarea de sporuri salariale pe bază de criterii de performanță ar conduce la creșterea calității sistemului de învățământ.
Rep.: Unde vedeți UPG peste 5 ani, la final de mandat?
A.D.: Văd o universitate cu o inimă mare capabilă să ofere educație de performanță și de care să fiu mândru că am făcut parte.
Pe site-ul UPG la secțiunea conducere nu există CV-ul rectorului (nu există nici ale prorectorilor și ale altora din CA de altfel). Îi e rușine de ceva de nu vrea să i se știe Calea Vieții?(
Măcar o dată să fi pronunțat cuvântul COMPETENȚĂ. Nu asta se cere unei universități? Asta au ridicat ridicat cei din anii 1948 … 2000. După care a luat-o în jos. De ce nu îl întrebați de locurile ocupate de UPG în clasamentele interne, din ce în ce mai jos; acum a dispărut și din primele 30? De ce nu îl întrebați de ce nu mai sunt cadre didactice cu grad de profesor care să conducă universitatea? Degradarea din ultimii ani a făcut ca să nu se mai poată promova la nivelul de profesor. Acum UPG se îndreaptă cu pași repezi spre statutul de școală profesională, e drept, colorată, așa cum vrea rectorul.
Pentru o imagine colorata folositi creioane colorate . Sa inteleg ca vor fi vopsite gardurile si cladirile in culori vii pentru a creste numarul de studenti ? Ca upg-ul asta exista numai pentru ca profesorii sa aibe norme si salarii . De produs ce produce ?