La 17 ani, Luca a avut prieteni care azi nu mai sunt în viață din cauza consumului de droguri. Elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, adolescentul s-a alăturat Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Prahova, din dorința de a transmite tinerilor din generația sa un mesaj: „Nu există drog puternic sau slab. Toate te fac dependent și, într-un final, te distrug”.
Pasionat de teatru, Luca David Moșu a avut de interpretat rolul unui consumator de droguri în piesa „Colivia cu iluzii” a lui Cornel Udrea. De aici a pornit totul, povestește tânărul.
„Am realizat că trebuie să mă implic în cât mai multe campanii anti-drog. Acest rol m-a afectat enorm din punct de vedere psihic.
Mi-am amintit de prietenii din copilărie care au murit din cauza consumului de stupefiante. Rolul acesta m-a făcut să intru în piela unei persoane dependente și nici acum parcă nu mi-am revenit complet. Am fost nevoit să simt cum se trăiește în lumea substanțelor interzise. Am pus atâta pasiune în interpretare încât aproape m-am identificat cu personajul. Am avut insomnii, am început să fiu deprimat, numai întruchipând la repetiții starea unui consumator de stupefiante.
Așa am realizat că am un mesaj de dus mai departe tinerilor din generația mea, mai ales în condițiile în care vârsta consumatorilor a scăzut tot mai mult: „Nu poți controla drogurile, ele te controlează pe tine. Îți dai seama abia când nu te mai poți opri”, povestește adolescentul.
Citește și: Povestea unui fost consumator de droguri, care acum predă lecții de vioară copiilor defavorizați din Prahova: ”Trăgeam pe nas praful de pe jos crezând, în paranoia mea, că e doza de care aveam nevoie!” FOTO
Luca, membru al echipei de robotică RO2D2, s-a ocupat de imaginea campaniei „Tineri responsabili, alegeri pozitive”, lansată de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Prahova, săptămâna trecută, o campanie derulată în colaborare cu Consiliul Județean Prahova, Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.
Ploieșteanul vrea să ducă mai departe mesajul în rândul adolescenților de vârsta lui, chiar mai mici. E de părere că, alături de specialiști din cadrul instituțiilor, el poate ajunge mai repede la sufletul și în mintea unui adolescent care a căzut pradă consumului de droguri sau care, din cauza anturajului, riscă să o ia pe un drum care nu înseamnă altceva decât distrugere.
Potrivit datelor furnizate de către Centrul Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, cel mai mic consumator, la nivel de județ, are 13 ani, iar cel mai consumat drog în rândul adolescenților este cannabis-ul.
Cum ți se pare subiectul?