- Publicitate -

”Plânsetul Basarabiei”. Textul unui elev al Colegiului Național ,,Nichita Stănescu” din Ploiești premiat la ”Vreau să povestesc”

Data:

Observatorul Prahovean publică, în colaborare cu Muzeul Judetean de Istorie și Arheologie Prahova, textele câștigătorilor Concursului Național de Scurte Povestiri ,,Vreau să povestesc”, ediția a III-a.

- Publicitate -

Astăzi vă prezentăm textul cu care Nicolae-Adrian Butunoi elev în clasa a X-a S, la Colegiul Național ,,Nichita Stănescu” din Ploiești, a obținut Premiul  al III-lea.

”Plânsetul Basarabiei

Trei săptămâni au trecut de când am primit ordinul așteptat de sufletul fiecărui ostaș român. Chiar și acum, printre nesfârșitele rafale de gloanțe inamice care dictează ritmul acestei orchestre infernale, îmi amintesc acele clipe: priveam spre malul celălalt al Prutului, acoperit fiind de mantia întunecată și rece a nopții. De ceva vreme eram concentrat acolo cu compania mea, știind că în orice minut aveam să mă aflu de partea cealaltă a graniței odioase. Stând acolo, aud un soldat strigându-mă: ,,Domnule căpitan Napoleon Popescu, veniți repede!”. Întors în cazarmă, găsesc un grup de ostași adunați în jurul unui radio.

- Publicitate -

Vocea crainicului se auzea clar, răsunând ca un ecou în inimile noastre: ,,Conducătorul dă ordin suprem: Ostași, vă ordon: Treceți Prutul! Sdrobiți vrăjmașul din răsărit și miazănoapte! Desrobiți din jugul roșu al bolșevismului pe frații noștri cotropiți! Reîmpliniți în trupul țării glia străbună a Basarabilor și codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele și plaiurile voastre!”.

Din acel moment știam cu toții că zarurile au fost aruncate. Iadul, totuși, și-a deschis porțile pentru noi abia în zilele lui iulie 1941. Trupele sovietice, deși de cele mai multe ori se retrăgeau, lăsau în urmă soldați bine camuflați care ne atacau pe la spate. Cu cât înaintam mai mult, cu atât mai pline de lacrimi deveneau ranițele, iar granița, mai însângerată. Puținele dăți când localitățile eliberate nu erau înmormântate în propria cenușă erau însoțite de voioșia compatrioților, care ne primeau cu pâine și sare, purtând costume de sărbătoare.Cu gândul la asemenea momente, continuam războiul sfânt dus de cruce și de drepturile noastre istorice împotriva barbariei bolșevice.

Vremea, începusem eu să cred, nu era un aliat pe care ne puteam bizui. Ploile îngreunau luptele cum nu credeam că e cu putință. Însă mai înspăimântătoare erau țipetele camarazilor mei care cădeau secerați de gloanțele inamice sau de o salvă necruțătoare de artilerie. Vedeam cum zburau în aer capete, căști, arme, mâini, picioare, toate acestea contribuiau la spectacolul macabru la care eram obligat să asist. Nu știam niciodată nu dacă, ci când aveam să valsez și eu cu moartea asemenea celorlalți din compania mea, când tranșeea mea avea să-mi devină loc de veci sfințit cu propriul sânge.

- Publicitate -

Cumva, indiferent de jalea și de durerea grea ce stăpâneau Basarabia, niciunul din noi nu îndrăznea să facă un pas înapoi. Aveam în mine o forță străină înțelegerii umane de a înainta în ciuda rezistenței feroce a inamicului. Simțeam cum inima fiecărui român bătea ca una în pieptul meu. În timp ce mă năpusteam asupra pozițiilor Armatei Roșii alături de tovarășii mei de purgatoriu, îmi imaginam românii din Vechiul Regat cum așteptau veștile de pe front despre reușitele noastre eroice și despre soldații căzuți la datorie.

Îmi imaginam soția stând cu copiii până seara, la geam, la lumina lumânării, așteptând o înștiințare despre mine. Mi-i imaginam pe sărmanii români basarabeni ascunzându-se de teroarea comunistă, ce acum bătea pasul în retragere, în speranța că nu vor împărtăși soarta miilor de familii deportate doar pentru simplul fapt că sufletul lor aparținea tricolorului nostru. Fără să-mi dau seama, mă aflam în vârful unei înălțimi. În zare, vedeam tancurile sovieticilor arzând, fumul ridicându-se la cer asemenea sufletelor nevinovate ce au fost obligate să ia parte la acest carnagiu.

În ciuda acestor ornamente sumbre, în fața ochilor mei se distingeau timid niște clădiri. Un soldat vine istovit și-mi spune:
-Domnule căpitan, credeți că acela e… nu apucă să termine.
-Chișinăul, îl completez eu, privind înmărmurit peisajul oniric.

- Publicitate -

Cu ultimele puteri înaintăm spre capitala istorică a Basarabiei. Luptele brutale ce au urmat au pus la grea încercare dârzenia noastră. Inamicii noștri păreau hotărâți să ne înfrunte pănă la ultima picătură de sânge și până la ultimele lacrimi.Obuzierele acompaniau strigătele de luptă ale soldaților ce-și dădeau viața pentru patriile lor. Când am ajuns aproape de periferia orașului, jumătate de cer era în flăcări, în timp ce cealaltă jumătate era acoperită de smog. Odată intrați în Chișinău, rușii au încercat să ne oprească avansul. Luptele de stradă, deși scurte, au fost aprige.

De pretutindeni aveam senzația că se trage asupra noastră. Drumul noastru părea că nu se mai sfârșește, nici măcar acolo unde toate străzile se termină. Oriunde ne-am fi întors capul, ororile continuau necontenit. Oamenii mei aveau nevoie de îmbărbătare mai mult ca oricând, însă înainte să apuc să-mi deschid gura, cad la pământ de parcă aș fi fost lovit în moalele capului. În fața ochilor mei s-a materializat o siluetă neagră ce părea că ține un obiect lung cu o lamă ascuțită în mână. Se apropie de mine și-mi pune pe față o basma neagră. Apoi, liniște sepulcrală…

Pe neașteptate, încep să disting câteva sunete familiare: soldații mei râzând, crainicul de la radio vorbind și, în mod ciudat, nicio explozie nu se face auzită. Deschid încet ochii și mă uit prin jur. Sunt în cazarma mea.
-Ce s-a întâmplat? întreb eu.
-Să trăiți, domnule căpitan! Ați intrat în comă din cauza unei explozii, m-a lămurit un ostaș. Din fericire, nu ați fost rănit grav.

- Publicitate -

Brusc, îmi amintesc: Chișinăul! Compania! Ies repede, așteptându-mă să fiu întâmpinat de un camarad cu un raport al situației. În schimb, tot ce vedeam erau clădiri în ruină. Am colindat un pic străzile acelui oraș, străzi acoperite de moloz, tancuri distruse și durere. În cele din urmă, ajung în centru, unde văd un mare grup de soldați încingând o veselă horă. Părea că au și uitat tot prin ce au trecut, toată groaza, tot războiul, toată moartea…Inima pământului românesc basarabean începuse, ușor, din nou să bată odată cu venirea noastră. Privindu-mi compania, am văzut aceeași bucurie ca atunci, în vara lui 1940, când am salvat-o la Giurgiulești din ghearele Armatei Roșii.Întorc capul spre soarele care începea să apună. În fața lui flutura falnic tricolorul românesc deasupra unei catedrale. Chișinăul a fost eliberat”

Cum ți se pare subiectul?

Loading spinner

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

- Publicitate -

Antreprenori de succes

Exclusiv

De ce întârzie facturile de curent Electrica Furnizare

Mai mulți cititori ne-au sesizat că nu au mai...

De ce nu a funcționat brățara de monitorizare în cazul crimei din Câmpina

Apar noi detalii cu privire la crima odioasă petrecută...

Protest al chirurgilor la Spitalul Județean Ploiești

Zece medici de la Secția Chirurgie 2 de la...

Ce vrea Liviu Drăghici de la administrația locală Ploiești

Observatorul Prahovean începe, la debutul anului 2025, o serie...

Ce se întâmplă cu drumul expres Găești – Ploiești în Prahova

Drumul expres Găești – Ploiești, una dintre investițiile majore...
- Publicitate -

Știri noi

Încă o localitate renunță la Hidro Prahova. Apa are arsen

Primarul comunei Cocorăștii Colț, Adrian Călin (PSD), a anunțat,...

Primul autobuz electric care va circula între Ploiești și Aricești

Primul autobuz electric de tip solo, nearticulat, a sosit,...

Adam, un bebeluș din Urlați, are nevoie de ajutorul semenilor

Florentina Nițu, o mămică de 21 de ani, din...

Spitalul privat din Prahova unde pacienții beneficiază de investigații gratuite

Aflat la numai 10 km de Ploiești, Spitalul Dentirad...

Imagini impresionante, din dronă, cu lotul Mizil-Pietroasele al A7

Observatorul Prahovean publică imagini impresionante, realizate cu drona, pe...
- Publicitate -

Emisiuni

Hidro Prahova are printre cele mai mari tarife din țară

În emisiunea Observatorul Prahovean  LIVE de joi, 16 ianuarie,...

Escrocherii în numele unor vedete precum Esca, Delia sau Măruță

În ultima emisiune Observatorul Prahovean LIVE, de vineri, 10...

Schimbarea de la Ploiești

În prima ediție a emisiunii Observatorul Prahovean LIVE din...
- Publicitate -

Vox Publica

Să ne lăsăm prostiți în halul ăsta?

La cererea președintelui Consiliului Județean Prahova (CJPh), Virgiliu Nanu...

PSD și PNL, blat cu Georgescu. Crin Antonescu este degeaba

În primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut,...

Cum ar fi văzut cartierul 9 Mai din Ploiești de un optimist, un pesimist și un realist

Dacă ești optimist, o simplă plimbare prin cartierul 9...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Școala Spectrum Ploiești face înscrieri la Clasa Pregătitoare

Școala Spectrum Ploiești a început sezonul de înscrieri pentru...

Cum sunt calculate bursele după prevederile ordonanței „trenuleț”

Bursele  școlare calculate după prevederile din ordonanța „trenuleț” vor...

Mențiune la „Vreau să povestesc”: Vlad Țepeș versus ciclopi

Observatorul Prahovean, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie...

Presiune pe elevi. Școală și examen de bac în aceeași zi

Pentru prima dată în ultimii ani, probele orale ale...
- Publicitate -

Mențiune la concursul Vreau să povestesc: „Neînfricat”

Observatorul Prahovean, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie...

Bacalaureat 2025: Elevii de a XII-a nu au liber în zilele de examen

Apar reguli noi la ”examenul maturității din 2025”. Măsuri...

Începe bacalaureatul pentru peste 4000 de liceeni prahoveni

Pentru prima dată în ultimii ani, probele orale ale...

Premiu la concursul Vreau să povestesc: „Cel mai frumos vis”

Observatorul Prahovean, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie...