Un audit al Camerei de Conturi efectuat anul trecut la Primăria Ploiești a scos la iveală faptul că mai mulți elevi ai unui liceu din Municipiu au încasat burse școlare fără să aibă acest drept. Mai precis, aceștia au avut un număr mai mare de absențe nemotivate decât limita admisă de Ministerul Educației pentru bursieri.
La Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii „Victor Slăvescu” din Ploiești, inspectorii financiari au constatat că nu au fost respectate criteriile de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat.
Astfel, din verificarea documentelor justificative care au stat la baza efectuării plăților către elevii beneficiari ai acestor drepturi s-a constatat că, în cazul unor burse acordate elevilor din mediul rural, în luna decembrie 2022, nu au fost efectuate verificări cu privire la respectarea condiției de prezență la cursurile din semestrul II al anului școlar 2021-2022.
Citește și Ce nereguli au găsit la Primăria Ploiești auditorii Camerei de Conturi Prahova
Auditorii au stabilit că elevii care aveau mai multe absențe decât permite cadrul legal pentru încasarea burselor au primit în total 20.800 lei, bani pe care conducerea unității de învățământ trebuie să-i recupereze.
Reamintim că bursele de merit se pierd dacă elevii au nota la purtare scăzută sau sunt corigenți la mai multe discipline, iar bursele tehnologice se pierd dacă elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate pe luna respectivă.
Reamintim că în anul școlar 2023-2024 s-a schimbat metodologia de acordare a burselor de merit, astfel încât 30% din elevii unei clase primesc acum câte 450 de lei/lună, fără să existe o notă minimă.
Așa s-a ajuns în situația ca și elevii cu note mai mici, chiar de 1 și 2, să încaseze burse de merit, fapt care a determinat Avocatul Poporului să reacționeze, e drept, cu întârziere.
Detalii aici: Bursele de merit pentru elevii cu note mici, atacate de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională
Cum ți se pare subiectul?