Observatorul Prahovean publică, în colaborare cu Muzeul Judetean de Istorie și Arheologie Prahova, textele câștigătorilor Concursului Național de Scurte Povestiri ,,Vreau să povestesc”, ediția a III-a.
”Izvorul tămăduirii
Odată biruind, avea Ștefan cel Mare un obicei frumos să meargă la un izvor să-și admire fața în apa lui ca într-o oglindă și să zâmbească amar în colțul gurii spunând:
-Că nu degeaba sunt eu Ștefan!
Și începea să adune în minte toate biruințele de până atunci.Cu anii erau tot mai multe și mai strălucitoare.Azi s-a întors cu o nouă izbândă în fața izvorului drag, dar, vai, cât de mult sângera și cât de puternică era durerea în piciorul rănit.Dușmanul nu și-a cruțat arma și nici Ștefan piciorul. Îi vorbi izvorului și despre asta, adică cum de s-a lăsat să fie rănit. Se destăinui că-i mai bine fără un picior, dar cu o cetate mai mult pentru țară!
Cât de tare susura izvorul la auzul acestor cuvinte mărețe! Se umfla, se înviora apa din gura izvorului și țâșnea la vale cu puterea unui voinic avântat în luptă.Atunci domnitorul se adâncea în gânduri de izbândă. Apa-i oferea forța de a înainta fără frică, fără opreliște, fără teama de a pierde…
Așa cum stătea el revigorându-se, simți un foșnet pe lângă picioarele lui, dar nu-l deranjă într-atât încât să-și mute privirile de la cursul apei limpezi ca lacrima.Dimpotrivă, închișe ochii și de oboseală întră în lumea viselor de pace.
În visul lui se făcea greu pace, dușmanii roșii de mânie înaintau și erau cât pe ce să pună mâna pe el,dar…se trezi și văzu mirat că în poalele hainei sale dormea încolăcit un pisoiaș plăpând și desigur,mort de foame.Ar fi putut să scuture bestia de pe el, să se ridice, dar i se făcu milă de acesta și hotărî să aștepte până se va sătura de somn micuțul.Așa adormi din nou. Dormi mult, iar când se trezi soarele soarele trecuse demult de chindii, iar ostașii, muți stăteau cu toții roată în jurul izvorului.
-Se vede că eu am fost cel mai obosit, vorbi el către ostașii săi și făcu un efort să se ridice în picioare, dar își aminti de bietul pisoi și se poticni.
-Ce e stăpâne, rana te supără rău? Abia atunci își aminti că mai era și rănit. Nu mai simțea arsurile atât de puternice și sângerarea era mai slabă, aproape deloc nu se observa prin bandajul de dimineață.Se lăudă și ostașilor cu sănătatea sa, iar unul dintre ei, care cică se trăgea din viță de doftori îi zise:
– Să știi stăpâne, că scăparea și-a fost în acel motănaș nevinovat. Se spune că pisicile sunt animale prevăzătoare. Ele își găsesc culcuș aproape de omul bolnav. Au simț pentru boală și se așează pe locul bolnav!Acolo unde se așează motanul, pleacă boala.
-Hai, că boala n-o fi șoarece să fugă de o pisică, zise Ștefan zâmbind. Știa că cavalerii săi sunt meșteri la mângâiat suflete.Zicând acestea se pomeni din nou cu pisoiul la picioare. Îl luă în brațe și intră cu el în apa izvorului. Pisoiul privea calm la cele întâmplate, apoi scutură bine blănița udă după baia rece cu domnitorul.
După această procedură ciudată, Ștefan se simți plin de energie și porunci tuturor să urce pe cai, el mergând în frunte cu pisoiul în brațe și ținând drumul spre Suceava.
Așa izvorul a fost botezat de atunci Izvorul tămăduirii”.
Iată și celelalte texte premiate și publicate până acum:
”Planul eroic”, textul cu care un elev din Ploiești a fost premiat la concursul ,,Vreau să povestesc”
Povestea arcului lui Ștefan cel Mare, textul cu care o elevă din Ploiești a fost premiată la concursul ,,Vreau să povestesc”
Cum și-a imaginat o elevă din Ploiești dialogul cu Regina Elisabeta. Textul a fost premiat la concursul ,,Vreau să povestesc”
”Excursia magică” în care l-a întâlnit pe Mircea cel Bătrân. Textul unui elev din Ploiești premiat la ,,Vreau să povestesc”
Cum și-a imaginat un elev prahovean bătălia lui Mihai Viteazul de la Călugăreni. Textul a fost premiat la concursul ,,Vreau să povestesc”
Visul lui Vald Țepeș. Textul unei eleve din Ploiești care a fost premiat la concursul ,,Vreau să povestesc”
”Cuza și băiețelul cu măceșe”, textul elevului Vlad Popa premiat la concursul ,,Vreau să povestesc”
Povestea ”Iancu de Hunedoara” care a fost premiată la concursul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova
”Turnul Chindiei” Textul unui elev din Ploiești premiat la ,,Vreau să povestesc”
”O noapte…un atac…o victorie…” Textul cu care un elev al Colegiului Național I.L. Caragiale din Ploiești a obținut premiu I la concursul Vreau să povestesc
”Izvorul lui Ştefan”, textul unul elev de clasa a V-a premiat la Concursul Național ,,Vreau să povestesc”
”Luptăm cu inima, nu numai cu arma”
Cum ți se pare subiectul?