Profesorii care fac pregătiri cu elevii trebuie să completeze o declarație de interese. Măsura se aplică din 1 februarie, iar declarația trebuie completată în fiecare an.
Declarația de interese se va face în scris, pe propria răspundere și cuprinde norma didactică, materiile predate și activitățile de pregătire cu elevii, pe bani sau nu, notează Știrile Pro TV.
Prin această decizie se dorește identificarea profesorilor care fac meditații cu elevii la clasele în care predau, lucru interzis de legislație.
Ce înseamnă declarația de interese, potrivit procedurii citate de edupedu.ro:
a) declarație de interese — documentul scris, redactat pe propria răspundere, prin depunerea căruia cadrul didactic de predare confirmă că asigură echitate și obiectivitate în activitatea de predare-învățare-evaluare și că nu desfășoară activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs;
c) responsabil pentru declarațiile de interese — persoana responsabilă cu asigurarea implementării la nivelul unității de învățământ a prevederilor prezentei proceduri privind declarațiile de interese.
Art. 5. — „(1) Personalul didactic de predare declară în scris, pe propria răspundere, sub sancțiunile prevăzute de Codul penal pentru falsul în declarații, că nu desfășoară activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs.
(2) Declarația de interese cuprinde norma didactică și activitățile de predare la clasa/clasele la care personalul didactic de predare este încadrat în anul școlar în curs, conform modelului standard prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezenta procedură.
(3) Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, personalului didactic de predare îi revine obligația să completeze declarația de interese.
(4) Personalul didactic de predare angajat ulterior datei de 31 decembrie completează și depune declarația de interese în termen de 5 zile de la angajare.
(5) Pentru declararea intereselor, datele se completează cu informațiile valabile la data completării declarației.
(6) Formularul privind declarația de interese este pus la dispoziția personalului didactic de predare, în format electronic, pe pagina de internet a unității de învățământ preuniversitar sau, la cerere, în format letric, de către responsabilul pentru declarațiile de interese.”
Model de declarație de interese pentru profesori
Cum ți se pare subiectul?