165 de elevi de ciclu primar și alți 259 de gimnaziu vor învăța de mâine, 15 ianuarie, într-o școală de stat ce, cu ușurință, își merită denumirea de școală europeană. Sălile de clasă sunt personalizate și viu colorate, toate dotate cu echipamente hi-tech, în întreaga clădire nu vezi un calorifer, întrucât sistemul de încălzire este prin pardoseală, persoanele cu dizabilități pot ajunge la etaj cu ascensorul ce este acționat printr-un buton de comandă, iar în programă, orele de sport înseamnă și cursuri de aqua gym în piscina școlii. Nu, nu vorbim despre vreo instituție de învățământ din „ afară”, nici despre o școală privată, ci despre una publică, chiar aici, în Prahova.
Modernizată pe bani europeni, Școala Gimnazială „George Enescu” din Sinaia își redeschide porțile pentru cei 424 de elevi. După 2 ani și jumătate, lucrările de modernizare au fost finalizate, iar unitatea de învățământ întrunește chiar și cele mai „aspre” cerințe din punct de vedere al dotărilor și felului în care a fost amenajată.
Am ajuns astăzi, cu o zi înainte de inaugurare, la școala despre care primarul Vlad Oprea spunea, încă de acum un an, când lucrările erau în toi, că va fi „cea mai grozavă din România”.
Cea care de 10 ani este director al acestei instituții, profesorul Rodica Rădulescu, mi-a făcut un tur al unității și, cu fiecare pas, (pe fundal ascultând Rapsodiile lui George Enescu), nu am putut să nu gândesc faptul că dacă se vrea cu adevărat, dacă există viziune și interes față de ceea ce înseamnă educație pentru generația de mâine, chiar se poate.
21 de săli de clasă, personalizate, fiecare având propria cromatică.
Sală de așteptare cu biroul de informații. O cancelarie deloc rigidă ce dă senzația unui loc cald, unde dascălii, cei care formează destine, se reunesc pentru a schimba idei, totul în beneficiul sutelor de copii pe care îi educă.
Teren de sport exterior și interior, gândit parcă pentru performanță. Cabinet medical, dar și izolator cu ieșire separată direct în exterior, în cazul în care ar apărea vreun școlar cu o boală contagioasă.
Citește și: Școală modernizată pe bani europeni, la Câmpina. Instituția are și o sală de sport cu 285 de locuri în tribună.
Sală de mese unde copiii pot mânca de prânz, o bibliotecă generoasă cu sală de lectură, loc în care elevii pot studia în voie, dar și o încăpere destinată exclusiv proiecțiilor de film. Circuite sanitare dotate cu toate utilitățile, rampe speciale pentru persoanele cu dizabilități, dar și un ascensor acționat prin buton de comandă, menit să transporte de la parter la etaj persoane cu probleme locomotorii.
Nicăieri în interiorul Școlii Gimnaziale „George Enescu”, nu remarc vreun calorifer: „Avem sistem de încălzire prin pardoseală”, îmi spune directorul Rodica Rădulescu, dascălul care ține să îmi arate și cum îi va întâmpina mâine pe elevi: „Ați venit în a doua voastră casă!”, scrie, cu litere de-o șchioapă, pe tabla inteligentă dintr-una din sălile de curs.
Inedit pentru o unitate de învățământ de stat din România, școala de la Sinaia are și o piscină, unde elevii vor face gimnastică în apă la orele de educație fizică. Instituția este, de altfel, singura din sistemul educațional public românesc, ce dispune de bazin de înot dedicat exclusiv elevilor.
„E un proiect cu care ne mândrim. Am modernizat această școală fiind atenți la cele mai mici detalii, întrucât chiar dăm o mare importanță calității educației copiilor noștri. Au fost doi ani și jumătate grei, dar cred că rezultatul final a meritat”, ne-a spus primarul stațiunii, Vlad Oprea, prezent azi în școală, cu o zi înainte de mare deschidere.
Valoarea investiției pentru obiectivul„ Modernizare Școala Gimnazială George Enescu” este de 18.402.074,72 de lei fără TVA. Autoritățile locale au primit finanțare în cadrul apelului de proiecte PNRR/ 2020/C15, Componenta 15 – educație.
Cum ți se pare subiectul?
Volooooooooooo,aloooooooooo,vezi ca se poate la doar 70km. de Ploiesti.Rusiniiiica.
Articolul nu prezintă realitatea.
Nu exista nici table smart nici alta aparatura moderna în laboratoare. Reporterul a scris ce i s-a spus nu a verificat la fata locului.
Bună ziua, reporterul a fost la fața locului