Horia Sârghi, alias Zaiafet, este vloggerul ploieștean cu 830.000 de abonați pe Youtube, care abordează subiecte serioase, din zona culturală și istorică. Acesta va fi invitat special la Gala Comunității Prahovene, ediția 2023. Evenimentul de recunoaștere și de promovare a faptelor bune și a oamenilor care le-au realizat este organizat de Fundația Comunitară Prahova și Observatorul Prahovean și va avea loc pe data de 24 noiembrie 2023 la Ramatuelle.
Într-o lume a senzaționalului, care abundă în știri de genul „breaking news”, Horia Sârghi a ales să facă ceva cu totul diferit: un canal de YouTube cu conținut numai de cultură generală.
Materialele sale, cu teme extrem de serioase și bine documentate, au sute de mii de vizionări. „Cum se desenează istoria României”, „Cum să înțelegi luptele din Ucraina”, sau „Lumea după pandemie” sunt doar câteva dintre temele pe care creatorul de conținut le -a abordat în podcasturile sale.
Horia povestește că a ales pseudonimul Zaiafet dintr-un motiv extrem de simplu: „Am căutat un nume cu Z ca să fiu ultimul din lista de pe YouTube. Era bătaie pe primul loc și erau deja prea multe canale cu A”.
Canalul său a adunat peste 200 milioane de vizualizări și are 830.000 de abonați
Ploieșteanul se mândrește azi cu cifre remarcabile în online. Canalul său a adunat peste 200 milioane de vizualizări și are 830.000 de abonați.
„Deseori sunt întrebat despre declinul interesului pentru cultură și nu înțeleg de ce. Nu se publică statistici legate de interesul românilor segmentat în felul acesta așa că presupun că e doar o prejudecată foarte răspândită. Să ne bucurăm că nu așa stă treaba”, a spus, pentru observatorulph.ro, Horia Sârghi.
„Faptul că se uită atât de mulți ne onorează”
Tot el, întrebat cum reușește să se mențină în top și câtă muncă se ascunde în spatele „cifrelor” sale, a mai precizat: „Nu am vreun plan să mă mențin în top. Suntem 11 oameni care lucrează să scrie, să ilustreze și să monteze materialele pe care le vedeți. Fiecare are o specializare anume și planul este, întotdeauna, să producem materiale cât mai utile pentru public. Faptul că se uită atât de mulți ne onorează.
Ca oricare alt canal de succes, nu e ceva ușor. Dar, cu siguranță, sunt un privilegiat al sorții. Mulți au muncit, nu toată lumea care muncește are succes (din păcate). Mă consider un om cu o pasiune care a avut mult noroc”.
Zaiafet povestește că nu i-a fost teamă să înoate cu ”rechinii”, însă îi sfătuiește pe tinerii care vor să meargă pe un astfel de drum să aștepte până după facultate
„E un exercițiu dificil să te prezinți în fața unui public și, cel mai bine, o faci când ai avut suficient timp să te cunoști pe tine. Eu am început la 25 de ani și cred că m-am pripit. Sunt două variante: fie nu ai succes și atunci trebuie să fii suficient de fortificat emoțional să accepți asta fără prea multe regrete, fie ai succes și atunci ai și o droaie de oameni care nu te pot suporta.
Și pentru asta e nevoie de ceva fortificare emoțională pe care nu ar trebui să fie nevoit să o facă un om prea tânăr. Eu, și nu îmi e teamă să recunosc asta, merg la terapie de câțiva ani pentru a depăși anumite probleme din viața mea, iar asta mi-a schimbat dramatic viața. În bine!”
Întreaga sa activitate merită aprecierea comunității.
Puteți vota nominalizații la Gala Comunității Prahovene pe www.galaprahovei.ro, până pe 19 noiembrie.
Apreciez cu entuziasm nominalizarea lui Horia Sărghi.