Astăzi a început un nou an școlar, iar Ministerul Educației a adus o serie de modificări pentru menținerea unui climat de ordine în unitățile de învățământ.
Astfel, spre deosebire de anii școlar trecuți, a fost reintrodusă exmatricularea elevilor.
„Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație al celorlalți beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație” se arată în noua lege a Educației.
Citește și Structura anului școlar 2023-2024: Câte vacanțe vor avea elevii. Zile libere legale în noul an școlar
În plus, profesorii pot confisca telefoanele mobile ale elevilor, dacă aceștia le folosesc în timpul orelor.
Aparatele vor fi predate numai părinților sau tutorilor legali ai elevilor.
Potrivit libertatea.ro, regula e valabilă doar elevilor din clasele primare și gimnaziale. Pentru liceeni, decizia de a interzice sau nu telefoanele rămâne la dispoziția școlii.
Din acest an școlar s-a schimbat și modul de acordare a burselor.
Astfel, bursa de merit în valoare de 450 de lei lunar, va fi acordată elevilor cu o medie mai mare de 9,50, dar și restul până la 30% dintre elevii fiecărei clase, indiferent de medie, în ordinea descrescătoare a mediilor, cu nota 10 la purtare.
Practic, într-o clasă de 30 de elevi în care anterior doar 3 aveau medii peste 9,50, deci luau bursă, acum numărul bursierilor va putea crește până la 9, arată sursa citată.
De acest nou sistem vor beneficia în primul rând elevii din unitățile școlare cu rezultate modeste, fiind acordate burse de merit celor clasați în prima treime după mediile generale, indiferent de notele obținute.