Elevii care nu au fost repartizați la liceu după prima etapă mai au o șansă în cea de-a doua etapă de înscriere. În Prahova, 8 candidați au rămas pe din afară pentru că nu au completat suficiente opțiuni pe fișă și 385 de locuri sunt neocupate după prima etapă a repartizării computerizate la liceele din județ. De astăzi până pe 9 august se depun cererile de înscriere de către cei care vor să urmeze din toamnă o formă de învățământ profesional sau liceal.
La cea de-a doua etapă a repartizării computerizate se înscriu elevii care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, candidații care au fost respinși, dar și cei care nu au susținut Evaluarea Națională fiindcă au fost lăsați corigenți.
Liceele care mai au număr vacant de locuri mizează pe cât mai multe înscrieri la această a doua etapă. Asta pentru că și-au propus un anume plan de școlarizare, au rămas cu multe locuri neocupate și riscă să nu formeze clasele.
Citește și: Topul liceelor din Prahova cu cele mai slabe rezultate la BAC. Cel mai mic procent de promovabilitate, 10,5%.
Au toate șansele, așadar, să devină liceeni tineri care nu au dat Evaluarea Națională, fiind corigenți sau elevi care au dat examenul și au obținut note de 2 și 3.
La Liceul Tehnologic de Transporturi din Ploiești, spre exemplu, mai sunt libere 24 de locuri la specializarea tehnician operator CAD, o specializare mai grea, dar care oferă o calificare destul de coutată pe piața muncii.
Mădolina Tuinete, directorul instituției, ne-a spus că „mizează pe completarea acestor locuri, asta pentru a fi respectat planul de școlarizare. Corigenți sau neprezentați la Evaluarea Națională, sperăm să își dorească să continue studiile. Îi ducem până la clasa a XII-a și poate chiar au șanse la Bacalaureat. Important e, însă, să înțeleagă că vor avea o diplomă de douăsprezece clase”.
Citește și:Observatorul Prahovean a lansat o aplicație gratuită pentru știri într-un format simplu de citit
Același director de la Liceul de Transporturi ne-a mai precizat că, din exepriența anilor trecuți, au fost elevi admiși cu 2, 2,50 sau 3 și au reușit să ia Bac-ul. „Important e cât sunt de motivați. Am avut copii navetiști, care au învățat o meserie, au muncit, au luat examenul de bacalaureat și au mers mai departe chiar cu studiile. Sau și-au găsit un loc de muncă mai bine plătit datorită faptului că aveau diploma de Bac”.
Pe 10 și 11 august are loc repartizarea candidaților din etapa a doua de admitere la licee și școli profesionale.