Joi, 6 iulie 2023, începe completarea fișelor de opțiuni pentru admiterea la liceu a elevilor care au susținut Evaluarea Națională. Opțiunile în fișele de înscriere se completează de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a.
Cum se completează fişa de admitere
Ceea ce scriam anul trecut, este valabil și acum. Față de 2022 singura modificare este că nu s-a mai luat în calcul media claselor de gimnaziu pentru calcularea mediei finale de admitere la liceu.
– Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor.
– Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni. Nu vei fi dezavantajat. Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
Încheie cu opţiunile cel mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă. Este preferabil să intri la un liceu care nu îţi place decât să nu intri deloc.
Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
– Ţine cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-ţi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate.
– Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu îţi poate dăuna în nici un fel, oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri.
În schimb, un număr prea mic de opţiuni îţi poate diminua serios şansele de a fi admis. Există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru nici una din opţiunile exprimate.
Citește și: Sfaturile unui profesor de matematică pentru completarea opțiunilor de admitere la liceu
– Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie.
Pentru fiecare elev, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune.
Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la nici un liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat, indiferent de media pe care o are.
Cum te asiguri că intri la liceu
Pentru a fi siguri că nu rămân nerepartizați, elevii și părinții lor trebuie să țină cont de următorul algoritm în calcularea opțiunilor: poziția în clasamentul județului împărțit la 26. De ce 26? Pentru că sunt 26 de locuri într-o clasă.
Exemplu: Dacă un candidat ocupă poziția 476 la nivel de județ, atunci el trebuie să completeze un număr de opțiuni mai mare decât 476:26. Adică, pe fișa de opțiuni trebuie să aibă trecute, în total 19 clase!
Atenție! Un cod-opțiune poate cuprinde și două clase, adică 52 de locuri și atunci, din totalul de 19 clase, cumulăm codurile care au mai mult de 26 de locuri. De exemplu 104 locuri pot fi împărțite în două coduri, pentru că fiecare cod are 2 clase, 52 de locuri.
„Pentru a exista siguranța că un elev va prinde un loc la unul din liceele pentru care a optat, acest elev trebuie să completeze un număr de opțiuni care să conțină un număr de clase mai mare sau egal cu raportul dintre locul elevului în clasamentul județean și numărul de elevi dintr-o clasă, adică 26”, a fost algoritmul pe care l-am primit la redacție anul trecut, din partea unui profesor de matematică. Și anul acesta este perfect valabil!
Cum sunt mediile anul acesta
Deși în urma renunțării luării în calcul a mediei de gimnaziu, toată lumea se aștepta ca mediile de anul acesta să fie mai mici, iată că ele sunt comparabile cu cele din 2022.
Astfel, spre deosebire de anul trecut, când mediile au fost cu zecimi bune mai mari decât în anul anterior, acum candidații se pot orienta mai ușor în ceea ce privește admiterea la liceu.