Am participat recent la lansarea celei de-a doua ediții a Fondului Prahova pentru Educație, un proiect finanțat de OMV Petrom și pus în practică de Fundația Comunitară Prahova. La eveniment au fost prezentate și cele opt proiecte implementate în prima ediție – 2022. Vă spun sincer că am fost impresionat de rezultatele acestui program care are deja un impact major în viața elevilor beneficiari ai investițiilor din școli și nu numai. Este evident că sistemul de educație are nevoie de sustinere și dezvoltare, iar resursele existente nu sunt suficiente. De aceea, o astfel de inițiativă este bine venită și trebuie cunoscută pentru a-i inspira și pe alții.
Fundația Comunitară Prahova a lansat anul trecut „Fondul Prahova pentru Educație”, un fond finanțat de OMV Petrom pentru a susține proiecte educaționale dezvoltate de către organizații neguvernamentale, unități de învățământ sau instituții publice din județul Prahova.
Finanțările au fost acordate sub formă de granturi, pe baza unui concurs de proiecte. OMV Petrom a sprijinit activitățile Fondului cu 1.000.000 lei, din care valoarea granturilor nerambursabile a fost de 850.000 lei, la care s-a adăugat suma 30.000 lei prin contribuția Poerner Romania, partener de business OMV Petrom. În acest fel peste 8000 de elevi și profesori din Prahova au beneficiat de acest program.
Iată care au fost cele opt proiecte declarate câștigătoare și cum au fost implementate:
Cursuri de educație rutieră în grădinițe
Asociația pentru educație, formare și cultură ,,Perfekt Info” a obținut o finanțare de 73.615 de lei. Prin acest proiect, 1000 de preșcolari din grădinițele prahovene au aflat în cadrul atelierelor de educație rutieră elemente de formare a unor deprinderi de educație rutieră. Inițiativa este una lăudabilă având în vedere pericolul la care sunt supuși cei mici atunci când traversează strada sau se joacă în zone frecventate de mașini.
Performanță în Educație
Asociația Performanță prin Educație a primit 122.928lei pentru a realiza podcast-uri, conferințe, workshop-uri și competiții din aria STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică). Cu ajutorul acestor abilități și a evenimentelor planificate, proiectul a ajutat elevii și cadrele didactice din Prahova să continue să performeze în educație, precum și în viața de zi cu zi prin dezvoltarea pasiunilor personale.
Centru de Tineret la Măneciu
Asociația Curba de Cultură a primit o finanțare de 85.000 pentru a renova Centrul de Tineret Măneciu, un spațiu de învățare non-formală și informală pentru peste 100 de copii și tineri din comuna Măneciu, Prahova. I-am cunoscut personal pe câțiva dintre membrii acestui ONG și îi felicit, încă odată, pentru efortul depus în a schimba mentalități. Ei demonstrează că și tinerii din mediul rural pot avea acces la facilități pe care elevii din mediul urban le consideră ”normale”. Vă spun eu, la ”țară” lucrurile stau diferit, iar acești copii merită șanse egale. Observatorul Prahovean a publicat un articol despre lansarea acestui centru aici: https://www.observatorulph.ro/viata-prahovei/2679683-asociatia-curba-de-cultura-lanseaza-un-program-de-activitati-pentru-tineri-in-comuna-maneciu
Sală de spectacole renovată la Palatul Copiilor din Ploiești
Palatul Copiilor Ploiești a renovat, cu un grant de 124.000 lei, o sală de spectacole, care a fost dotată cu echipamente specifice, de ultimă generație. Astfel, tinerii se pot bucura acum de un loc de întâlnire unde concepte care sună sofisticat, precum dezvoltare personală prin intermediul artei și tehnologiei multimedia, chiar prind ”viață”. De asemenea, noua sală permite și organizarea unei stagiuni de spectacole într-un spațiu modern, curat, care să creeze oportunități de învățare și de exprimare artistică. Copiii din Ploiești meritau asta!
Teren de sport modernizat la Școala Centrală din Câmpina
În ultimii ani, sportul școlar a cunoscut un declin puternic și din cauza infrastructurii deficitare. Cei 600 de elevi ai Școlii Centrale din Câmpina se bucură acum de modernizarea unui teren multi-sport exterior cu ajutorul unui grant de 124.460 de lei acordat prin acest program susținut de OMV Petrom. Investiția va fi benefică și pentru următoarele generații care vor învăța în această unitate școlară. Rămân la părerea că ”scutirea medicală” folosită în mod abuziv pentru orele de educație fizică dăunează grav sănătății.
”Stop violenței în școala mea!”
Violența în școli pare a fi un fenomen scăpat sub control de autorități, care poate fi însă combătut simplu: prin educație. Școala Gimanziala Măgureni a obținut un grant de 124.995 lei pentru proiectul ”Stop violenței în școala mea!”. Scopul programului este acela de a combate fenomenul de bullying prin informarea elevilor și părinților. Peste 150 de elevi ai acestei unități școlare au fost implicați într-o serie de activități formale și non-formale care să le dezvolte încrederea în sine, spiritul de echipă, empatia, astfel încât să nu cadă victimele acestui fenomen.
Sală de clasă SMART pentru elevii din mediul rural
După ce am copilărit în satul Vadu Părului, comuna Albești Paleologu, unde îmi petreceam vacanțele, imaginile cu clasa SMART din Școala Gimnazială „Învățător Radu Ion” din localitate m-au impresionat. În urma finanțării primite de la OMV Petrom, în valoare de 100.000 de lei, elevii au primit un cadou care le-a transformat peste noapte modul cum învață. În locul manualelor obișnuite și a tablei pe care se scrie cu cretă, au primit câte un laptop, iar profesoara îi ajută cu materiale digitale să își facă temele. Fără acest proiect, doar din resurse proprii, rămânea doar un vis…Acum acesta a devenit realitate!
Școala din grădină
Ultimul proiect din cele opt finanțate de OMV Petrom în prima ediție a programului Fondul Prahova pentru Educație a fost implementat la Școala Gimnazială ”George Coșbuc” din Ploiești. Aici, cu 125.000 de lei, a fost realizată ”Școala din grădină”. Este vorba de un spațiu exterior, care le permite elevilor și profesorilor derularea activităților extrașcolare de consiliere și sprijinirea tranziției elevilor de la ciclul primar la cel gimnazial, respectiv liceal. Efortul a meritat pentru că în prezent toți elevii școlii, indiferent de ciclul școlar, apreciază foarte mult spațiul. Ca și în cazul celorlalte proiecte și acesta poate fi un exemplu de urmat și de către alte școli.
Reamintim că Ediția 2023 a Fondului Prahova pentru educație este în plină desfășurare, iar pe site-ul www.prahovapentrueducatie.ro puteti gasi mai multe detalii.