Cu toții suntem conștienți de proiectele derulate în mediul urban și de numărul uriaș de elevi implicați în acestea. Însă există tineri care iau inițiativa pentru a face exact același lucru și in mediul rural?
Facem un mic popas în comuna Dumbrava, care în momentul de față se bucură de un succes imens datorită proiectului „Dumbrava – Sat European de Tineret”, înființat de grupul informal de tineri, „Dumbrava Tinerilor Lideri”, ce și-a propus să creeze o comunitate stabilă în localitatea lor și să facă o schimbare pentru viitorul acesteia.
Citește și Ce se întâmplă când elevii prind curaj. Exemplul Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Ploiești
Datorită nivelului de implicare civică al grupului și devotamentului său față de dezvoltarea comunei din care fac parte, acest proiect a devenit unul dintre câștigătorii Galei Tineretului Prahovean, obținând titlul de „Cel mai bun proiect derulat în mediul rural”.
„Dumbrava Tinerilor Lideri” este o echipă formată din șapte elevi, Ioana Mihai, Bianca Borcea, Robert Ioniță, Adina Ene, Diana Nistor, Ștefan Pavel și Adi Păduraru, care au reușit, în doar câteva luni, să facă schimbări enorme în comuna Dumbrava, ce a devenit, datorită lor, o localitate din care tinerii se simt mândri că fac parte.
Citește și Interviu cu Liviu Drăghici, „Poetul din peluză” al Petrolului Ploiești: „La meciul pentru promovare, mi-am luat elevii și am plecat cu toții la stadion!”
Iată câteva dintre proiectele și activitățile organizate de aceștia:
„Street Debate: Ce înseamnă pentru tine Dumbrava – Sat European de Tineret” a fost un eveniment ce a avut ca scop obținerea unor opinii din partea locuitorilor din această comună cu privire la importanța titlului de „Sat European de Tineret”, câștigat de Dumbrava în cadrul programului European Youth Village.
„Feedback-ul celor care au venit a fost foarte bun, iar majoritatea ne-au transmis că și-ar dori demersurile pe care noi le-am gândit chiar de la început, precum redeschiderea bibliotecii, apă potabilă în școală și un centru de tineret, deoarece tinerii nu au un loc unde își pot petrece timpul liber. Am avut voluntari care au ieșit în stradă cu pancarde prin care să le atragem atenția oamenilor cu privire la activitatea noastră și pot spune că a fost un succes.”, spune Bianca Borcea, una dintre coordonatoarele proiectului.
Activitatea acestui grup a continuat cu înființarea unui club de lectură, destinat atât tinerilor pasionați de citit, cât și celor care încă nu au avut posibilitatea de a descoperi frumusețea lecturii.
Citește continuarea pe ploiestiulnostru.ro.
Cum ți se pare subiectul?