Cam așa își propune Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova să atragă noile generații spre istorie și să le dezvolte creativitatea.
În toamna anului 2023 va avea loc a treia ediție a Concursului Național de Scurte Povestiri Istorice „Vreau să povestesc”, în care elevi de toate vârstele vor fi invitați să-și imagineze povestiri care să aibă la bază fapte sau personaje istorice.
Monica Cîrstea, muzeograf, este inițiatoarea acestui proiect care, în edițiile anterioare, a adunat elevi din toată țara. „Prin acest concurs dorim să stimulăm interesul pentru istoria României, iar inspirația elevilor să fie personalitățile și momentele istorice ce au marcat istoria României. Important este să cunoaștem istoria noastră”, vine cu precizarea inițiatoarea proiectului.
Anul acesta Concursul Național de Scurte Povestiri Istorice „Vreau să povestesc”, se va desfășura în perioada 2 octombrie – 10 noiembrie și are ca scop stimularea interesului pentru istorie și dezvoltarea creativității și imaginației tinerei generații.
Prima ediție a concursului s-a desfășurat în perioada 1 octombrie – 1 decembrie 2021 și s-a adresat elevilor de ciclu gimnazial.
Citește și: Premieră: Concurs interdisciplinar pentru copii isteți
S-au înscris la concurs 87 de elevi din 8 județe, 31 din clasele II-IV și 56 din clasele V-VIII, din rândul cărora câștigători au fost 8 elevi la ciclul primar și 10 elevi la ciclul gimnazial.
A doua ediție a concursului s-a desfășurat în perioada 1 octombrie – 1 decembrie 2022 și s-a adresat elevilor din clasele I-XII. Noutățile celei de-a doua ediții fiind desfășurarea concursului la nivel național și participarea elevilor din clasele IX-XII.
S-au înscris la concurs 107 elevi din 15 județe, 45 din clasele II-IV, 45 din clasele V-VIII și 17 din clasele IX-XII, din rândul cărora câștigători au fost 11 elevi la ciclul primar, 10 elevi la ciclul gimnazial și 9 elevi la ciclul liceal.
Anul acesta se va lansa Concursul Național de Scurte Povestiri Istorice „Vreau să povestesc”, ediția a III-a, în data de 4 septembrie și se va adresa elevilor de clasele I-XII.
Până atunci doritorii pot scrie povestiri scurte, ficțiune, dar care să aibă la bază un personaj sau un eveniment istoric și, la începutul toamnei, cea pe care o consideră cea mai reușită, o vor putea înscrie la concurs.
Vom reveni cu detalii înainte de startul înscrierilor. Până atunci cei mici pot începe să compună „Scurte Povestiri Istorice”.