Începe școala. Profesorii trebuie obligați să se vaccineze? Cum li se va preda copiilor vaccinați?

2

Ne-am relaxat, poate ne-am relaxat mai mult decât era cazul să o facem. Văd zilnic asta: în magazine, pe stradă, în mijloacele de transport în comun.

S-au relaxat și paznicii magazinelor, nu că ar fi fost prea nerelaxați și înainte. Acum însă se pare că nu mai are nimeni aproape nicio treabă.

Mergem în vacanțe, mergem la petreceri (mix de vaccinați cu nevaccinați, ce mai contează…), ne urcăm în trenuri.

Și continuăm să ne relaxăm…

Asta în timp ce numărul de cazuri zilnic crește aproape exponențial, asta în condițiile în care, peste nici o lună de zile, începe școala.

Mă apucă groaza când mă gândesc la începerea anului școlar.

Este corect să meargă la școală un copil vaccinat și să i se predea de către un profesor nevaccinat?

Se știe că noi, ca popor, suntem cu mult în urma altor europeni în ceea ce privește procentul de persoane imunizate anti-COVID.

La noi, spre deosebire de alții mai educați, sunt mulți nehotărâți, sunt multe persoane care ezită.

Mă uitam zilele trecute pe niște statistici referitoare la personalul medical nevaccinat. Procentul medicilor este de peste 80%, procentul personalului auxiliar abia atinge 60%. Ce ne spune asta?

Citește și: Ce eficacitate are de fapt vaccinul Astra Zeneca? Răspunsul lui Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică

Cu cât educația este mai precară, cu atât reticența față de vaccin este mai mare.

Așa și în cazul profesorilor…

Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar atâta vreme cât notele la examenele de titularizare sunt care sunt, există, paradoxal, o gravă lipsă de educație a unei mari părți a profesorilor noștri, a profesorilor copiilor noștri, mai exact.

Acestea fiind spuse, nu cred că este corect ca un profesor nevaccinat să îi predea unui copil vaccinat.

Fiică-mea cea mare a fost vaccinată încă de când s-a putut, din luna iunie. Nu a ținut secret, ba chiar s-a lăudat la școală cu asta. A fost o ciudățenie la ea în clasă…

Domnul director, aflând, a întrebat-o cu ce ser s-a vaccinat (deși pentru grupa ei de vârstă nu este disponibil decât Pfizer). „Și eu tot cu Pfizer m-am vaccinat!”, i-a replicat domnul director după răspunsul ei. Și cu asta s-a încheiat toată discuția.

„Mamaaaa, domnul director e deștept, s-a vaccinat!”, mi-a spus copilul când a ajuns acasă în ziua respectivă.

Ce reacție va avea ea atunci când va afla (și va afla…) de un profesor că e nevaccinat?

NU pentru vaccinarea obligatorie a cadrelor didactice, DA pentru testatea pe proprie cheltuială

Cum stai tu, profesor nevaccinat, în fața copilului meu vaccinat, și ai pretenția să fii tratat cu respect?

Când tu însuți nu poți fi un exemplu de spirit civic, când tu însuți nu participi la responsabilizarea colectivă, când nu faci nimic pentru societatea în care trăiești, cum poți să ai pretenția ca un copil, mult mai responsabil decât tine, să te asculte?

Da, mi-am învățat copiii că cei care se pot vaccina și nu o fac, sunt niște lași. Și da, asta cred și eu!

Citește și: De ce un vaccinat se teme de un nevaccinat? Experimentul ”Borcanul cu furnici”

Mi se pare de bun simț, mai ales având în vedere profesia ta, să dai dovadă de responsabilitate, să gândești dincolo de propria piele („sunt tânăr, fac formă ușoară, nu mă vaccinez”).

Ar fi multe de spus despre cum intră la ore un profesor care refuză vaccinarea. Am mari îndoieli în ceea ce privește profesionalismul respectivului cadru didactic, dar, din păcate, în afară de a semnala, nu avem ce face.

Dacă eu cred că ar trebui introdusă vaccinarea obligatorie a cadrelor didactice? NU! Nu cred asta!

Dar cred că ar trebui să fie testați săptămânal pe cheltuiala lor.

Nu mi se pare corect, atâta vreme cât au la dispoziție vaccin gratuit, eu să plătesc taxe și impozite la bugetul de stat, taxe care se duc apoi pe testarea acestor profesori.

Deci nu, NU pentru vaccinarea obligatorie, dar DA pentru testarea săptămânală din buzunarul propriu.

Desfășurarea cursurilor în cazul depistării unui caz pozitiv în clasă

Aseară ascultam declarațiile oficialilor cu privire la posibilele situații care vor apărea odată cu începutul noului an școlar.

Ascultam și râdeam. „În cazul în care într-o clasă este depistat un copil pozitiv, copiii nevaccinați vor intra în carantină 2 săptămâni și vor face cursuri online. Cei vaccinați vor veni în continuare la școală.”

Păi să vedeți ce va ieși în situația în care, într-o clasă sunt doar 3-4 copii vaccinați. Sau… mai probabil… este doar unul singur!

Credeți că vor veni la școală profesorii să predea față în față acelor copii? Sau acelui copil?

Cel mai probabil că, dacă majoritatea sunt nevaccinați, se vor face cursurile doar online.

Este corect față de copiii vaccinați și de părinții acestora?

Citește și: Vor merge elevii, la școală, la toamnă? Răspunsul ministrului Educației

Copilul meu nu s-a vaccinat din luna iunie doar ca să plece în vacanță, ci s-a vaccinat ca să meargă la școală, fizic, la cursuri, indiferent de numărul de cazuri și de evoluția pandemiei! Ce vină are el? De ce nu poate face cursuri la școală? Pentru că majoritatea nu sunt vaccinați?

Dar hai să nu anticipăm și, să sperăm, că și dacă doar un copil dintr-o clasă este vaccinat, profesorii vor avea pentru el destul respect încât să îi predea așa cum este normal să-i predea.

Vom vedea din toamnă care va mai fi situația…

Până atunci, să ne bucurăm de ultimele zile de vacanță! Peste nici o lună începe haosul!

Am solicitat Inspectoratului Școlar Prahova o situație privind numărul cadrelor didactice vaccinate din județ. Până la publicarea articolului, nu am primit niciun răspuns.

Sursa foto:  InquamPhotos/ Octav Ganea

2 COMENTARII

  1. Atunci, mergand pe firul logicii expuse, este corect ca un copil nevaccinat sa mearga la scoala ca sa-i fie predate lectii de catre un profesor vaccinat?

  2. Corect, Marius! Cel care a publicat articolul probabil că nu s-a gândit și la acest aspect spus de tine. Or nu l-am dus capul pentru un spectru mai larg al situației. Cat de voi, cei de la Observator, nu vreau să vă judec, dar ..fara cuvinte atunci când publicati un articol fara să vedeți și partea cealaltă a paharului.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău