Școala din Prahova unde se vor preda discipline ”altfel”: Public speaking, leadership și dezvoltare personală

1

Din toamna acestui an, Colegiul Național ”Mihail Cantacuzino”, din Sinaia se vrea a fi o altfel de școală. Una unde elevii să învețe strict ce și cum le place. Fără impuneri de niciun fel, totul fiind axat pe nevoile viitorului licean și pe ceea ce el consideră că îi va fi util în viață. Ore de turism, de dezvoltare personală, leadership sau public speaking. Totul ”îmbrăcat, în ceea ce înseamnă profil uman, turism sau profil de meserii”.

”Vom avea o școală flexibilă, adaptată în funcție de nevoile reale ale elevilor. Îmi doresc de foarte mult timp așa ceva, și, iată, în colaborare cu Primăria și cu o minimă deschidere de la Minister, reușesc să pun în practică. E o schimbare la care visez încă când eram elevă. Copii de-a IX-a care să facă cursuri de public speaking, de dezvoltare personală și comunicare adaptată la specificul formării lor profesionale.

Cu alte cuvinte, lăsăm jos teoria inutilă și îi pregătim pentru viață. Am constatat, la profilul turism, că absolvenții știu să își facă treaba, dar nu știu să dezvolte  relații cu clienții. Nu știu să comunice. Asta vor învăța în cadrul acestei școli pilot. Consider că este o deschidere extraordinară pentru învățământul românesc. De undeva trebuie să pornească totul. Și, iata, pornește de la Sinaia…” ne-a declarat Aurora Arieșan, directorul Colegiul Național ”M. Cantacuzino”.

În cadrul școlii pilot, nu se va preda, ci cadrele școlii vor învăța cot la cot cu elevii. Vor fi trei clase a IX-a unde copii își vor alege singuri programa. Ca vor uman, că vor turism, cp vor școală de meserii, totul se va axa pe foarte multă practică, ce le va fi de un real folos în viitoarea meserie.

”Nu se mai vrea , la Sinaia, un sistem ce educație de tip comunist, în care elevii să înmagazineze foarte multă informație, total nefolositoare în viitor.  După 4 ani de studii, absolvenții sinăieni trebuie să  deprindă acele abilități pentru o viață pe cont propriu, care să le permită să fier niște adulți responsabili” este de părere administrația locală sinăiană, activ implicată în ceea ce privește viitorul acestei școli pilot, unică în România, la nivel de învățământ de stat.

Școala – pilot care va funcționa la Sinaia din anul școlar 2021 – 2022 aduce copiilor din oraș și nu numai o șansă în plus. Șansa de a bucura de o platformă educațională inovativă , din care nu vor lipsi, cum menționam, cursurile de leadership, public speaking și dezvoltare personală. Toate, elemente de noutate în învățământul de stat prahovean, toate desfășurate cu profesori ce au pregătirea necesară pentru a-i instrui pe elevi în acest sens.

”Vrem să ne ținem copiii acasă și nu să mai plece la studii afară”

Autoritatea Locala pune, astfel, în practică, alături de comunitatea de părinți, Legea nr. 185/2020 care permite construirea unei programe școlare adaptată la nevoile reale ale elevilor și comunităților din care fac parte. Sinaia vrea, astfel, să rămână un oraș inovativ, competitiv și conectat la nevoile tinerilor cu privire la educația de tip nou. Sinaia se vrea a fi orașul viitorului, inclusiv la capitolul generații de copii ce ies de pe băncile școlii mai mult sau mai puțin pregătite pentru viața.

”Prin această școală – pilot, încercăm și să ne ținem copiii acasă. Să nu îi mai auzim că vor să studieze la Universități di n afară, când și aici au tot ce le trebuie dacă sunt pregătiți conform unei educații moderne, europene” a mai spus directorul Aurora Arieșan.

Școala – pilot ce va funcționa din toamnă la Sinaia este o premieră în învățământul de stat prahovean. O școală flexibilă. Adaptată pe nevoile reale ale elevului și ale comunității în care și pentru care el se formează. O deschidere, așadar, fantastică, pentru ceea ce înseamnă sistemul educațional românesc. Un mod impropriu de a preda, întrucât atât elevul, cât și dascălul de la catedră învață împreună tot ceea ce trebuie parcurs ca materie. Este un prim pas făcut către un învățământ de calitate. Pas ce trebuie urmat și de către alte școli prahovene și nu numai, De stat!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

1 COMENTARIU

  1. Avea dreptate ala care spunea ca scoala romaneasca scoate tampiti. Deci, elevii nu mai invata la materii de cultura generala, care sa le permita continuarea studiilor la nivel universitar, ci doar se prostesc jucandu-se de-a scoala. ”Vrem să ne ținem copiii acasă și nu să mai plece la studii afară”. Pai, n-aveti grija ca nicio universitate serioasa nu-i va primi, doar fabrici de diplome pe bani multi si carte putina.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău