Filosoful Mihai Șora critică scoaterea limbii latine din programa școlară: ”Se revarsă lenea intelectuală”

0

După ce surse din Ministerul Educației au recunoscut că pentru reducerea numărului de ore ar putea fi scoasă din programa școlară limba latină, filosoful Mihai Șora a reacționat pe Facebook.

Postarea integrală a filosofului Mihai Șora pe Facebook:

În spatele intenției de a înlătura latina din școală văd revărsându-se, planturoasă și distrugătoare, lenea intelectuală.
Este mai gravă decât „simpla“ indiferență față de cuvântul scris, față de un patrimoniu cultural, față de ceea ce ne constituie ca oameni.
Este reflexul distructiv, legea nemărturisită a minimului efort, exact acea aversiune care te scoate de pe orbita ființelor gânditoare.
Rămâi plutitor în vidul minții tale: nu cauți nimic, nu faci conexiuni între fenomene, nu știi și nici nu ții să afli ce splendori te-au precedat ori care este rostul tău pe lume. Mintea fără conștiința de sine.
Inutil de adăugat că tocmai aceste alcătuiri trândave sunt și cele mai viciate ori viclene, iar – dacă împrejurările istoriei le aduc la putere – ele își răspândesc secrețiile neguroase în Cetate și produc cele mai barbare dezastre.
Punctele de suspensie nu înseamnă reflecție.

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău