Colegiile comunitare americane – cale mai ușoară spre studii superioare

0

După absolvirea etapei liceale, întrebarea cea mai stringentă este unde să-și continue adolescenții români studiile, ce profesie și ce tip de instituție de învățământ să aleagă. De această alegere depinde în mare măsură direcția de dezvoltare ulterioară și reușita în viață a tinerilor. Mulți consideră colegiile din SUA drept una din cele mai bune opțiuni pentru această etapă.

Tipuri de colegii

 Colegiile în Statele Unite sunt de două tipuri: de 2 și de 4 ani.

Instituțiile de 4 ani oferă studenților posibilitatea de a obține diplomă de licență. Specific pentru învățământul superior din Statele Unite este faptul că nu este mare diferență între colegiu de acest tip, universitate și institut. Diplome de bacalaureat, magistru pot fi obținute în oricare din ele.

Colegiile de doi ani, colegiile comunitare, propun programe de formare profesională. Ele oferă instruire pentru mai multe profesii, cum ar fi: programatori, educatori, asistenți medicali, designeri vestimentari, secretari ș.a. La fel, aici se fac studii după programul Arte liberale, o mare varietate de cursuri în care se studiază istorie, filosofie, limbi străine, matematică. Iar pentru studenți colegiile comunitare pot fi prima etapă pentru obținerea diplomei de licență.

Absolvenții acestora pot să se transfere, fiind primiți în anul trei de studiu în colegiile de patru ani sau universități. Între colegii comunitare și universități există acorduri, cum ar fi „ acordu de admitere garantată”, prin care absolvenții colegiului sunt înmatriculați garantat la universitate. Spre exemplu, pe lângă Universitatea din New York activează 6 colegii. Sau acordul în privința transferului creditelor acumulate în colegiu, ce dă posibilitatea transferului în anul trei de studiu la universitate. Astfel de sistem se numește „2+2”. Pentru a se integra în acest sistem, cursurile studiate în colegiu trebuie alese în conformitate cu ceea ce se va studia la universitate.

Atuurile alegerii studiilor în colegiile comunitare

Mulți tineri, inclusiv studenți internaționali, după absolvirea liceului, preferă să-și continue studiile în colegiile comunitare. Sunt mai multe cauze pentru această opțiune:

  1. Este mai simplu să devii student în colegiile comunitare.
  2. Cerințele față de cunoașterea limbii engleze nu sunt atât de înalte. Pentru admitere sunt acceptate scoruri TOEFL mai mici, decât în universități. În plus, în cadrul acestor școli sunt organizate cursuri speciale de studiere a limbii engleze.
  3. Colegiile reprezintă comunități academice mai mici, decât universitățile. Astfel studenții pot să se acomodeze mai ușor la sistemul nou de educație, în deosebi dacă aceștia sunt studenți străini.
  4. Grupele academice sunt mai puțin numeroase, deci profesorii pot să acorde mai multă atenție individualizată studenților.
  5. Taxele de studii sunt mai reduse. Studenții vor achita cu 20% – 80% mai puțin, în comparație cu universitățile sau colegiile de 4 ani. Costul unui an de studii la colegii începe de la 5000 de dolari, la universități – de la 8 mii de dolari. Prețul mediu pe an este de 8-10 mii la colegii, în comparație cu de 20 de mii pentru studii universitare, iar cea mai mare sumă e de 40 de mii pentru un an la Harvard.
  6. Unul din marile plusuri este că pretendenții nu trebuie să susțină testele ACT sau SAT, și nici alte examene.

 Reguli de înmatriculare

 Aplicantul începe pregătirile cu mai mult de un an până la începerea anului școlar. Viitorul student trebuie să-și aleagă instituția de învățământ la care vrea să aplice, să pregătească dosarul cu documentele necesare: atestatul cu foaia matricolă, traduse și autorizate, scrisori de recomandare, extras din contul solicitantului, certificatul TOEFL, eseu de motivație. Comisia de admitere apreciază deosebit eseurile motivaționale, fiind o posibilitate de a cunoaște aplicantul – personalitatea sa, motivația de studii, interesele sale extrașcolare. De aceea tinerii trebuie să scrie aceste eseuri cu mare grijă. Ei pot găsi ajutor în elaborarea lor la serviciile specializate, cum ar fi grademiners.com. Astfel pot fi siguri de corespunderea deplină cerințelor de elaborare.

La momentul înmatriculării, tinerii trebuie să aibă 16 ani împliniți, la unele colegii – 18 ani. Aplicațiile pot fi depuse direct pe site-urile colegiilor.

Încă un moment la care trebuie să atragă atenția viitorii studenți este unde vor locui, deoarece colegiile de obicei nu oferă spațiu de trai precum campusurile universitare.

(P)

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău