- Publicitate -

Colegiile comunitare americane – cale mai ușoară spre studii superioare

După absolvirea etapei liceale, întrebarea cea mai stringentă este unde să-și continue adolescenții români studiile, ce profesie și ce tip de instituție de învățământ să aleagă. De această alegere depinde în mare măsură direcția de dezvoltare ulterioară și reușita în viață a tinerilor. Mulți consideră colegiile din SUA drept una din cele mai bune opțiuni pentru această etapă.

- Publicitate -

Tipuri de colegii

 Colegiile în Statele Unite sunt de două tipuri: de 2 și de 4 ani.

Instituțiile de 4 ani oferă studenților posibilitatea de a obține diplomă de licență. Specific pentru învățământul superior din Statele Unite este faptul că nu este mare diferență între colegiu de acest tip, universitate și institut. Diplome de bacalaureat, magistru pot fi obținute în oricare din ele.

- Publicitate -

Colegiile de doi ani, colegiile comunitare, propun programe de formare profesională. Ele oferă instruire pentru mai multe profesii, cum ar fi: programatori, educatori, asistenți medicali, designeri vestimentari, secretari ș.a. La fel, aici se fac studii după programul Arte liberale, o mare varietate de cursuri în care se studiază istorie, filosofie, limbi străine, matematică. Iar pentru studenți colegiile comunitare pot fi prima etapă pentru obținerea diplomei de licență.

Absolvenții acestora pot să se transfere, fiind primiți în anul trei de studiu în colegiile de patru ani sau universități. Între colegii comunitare și universități există acorduri, cum ar fi „ acordu de admitere garantată”, prin care absolvenții colegiului sunt înmatriculați garantat la universitate. Spre exemplu, pe lângă Universitatea din New York activează 6 colegii. Sau acordul în privința transferului creditelor acumulate în colegiu, ce dă posibilitatea transferului în anul trei de studiu la universitate. Astfel de sistem se numește „2+2”. Pentru a se integra în acest sistem, cursurile studiate în colegiu trebuie alese în conformitate cu ceea ce se va studia la universitate.

Atuurile alegerii studiilor în colegiile comunitare

- Publicitate -

Mulți tineri, inclusiv studenți internaționali, după absolvirea liceului, preferă să-și continue studiile în colegiile comunitare. Sunt mai multe cauze pentru această opțiune:

  1. Este mai simplu să devii student în colegiile comunitare.
  2. Cerințele față de cunoașterea limbii engleze nu sunt atât de înalte. Pentru admitere sunt acceptate scoruri TOEFL mai mici, decât în universități. În plus, în cadrul acestor școli sunt organizate cursuri speciale de studiere a limbii engleze.
  3. Colegiile reprezintă comunități academice mai mici, decât universitățile. Astfel studenții pot să se acomodeze mai ușor la sistemul nou de educație, în deosebi dacă aceștia sunt studenți străini.
  4. Grupele academice sunt mai puțin numeroase, deci profesorii pot să acorde mai multă atenție individualizată studenților.
  5. Taxele de studii sunt mai reduse. Studenții vor achita cu 20% – 80% mai puțin, în comparație cu universitățile sau colegiile de 4 ani. Costul unui an de studii la colegii începe de la 5000 de dolari, la universități – de la 8 mii de dolari. Prețul mediu pe an este de 8-10 mii la colegii, în comparație cu de 20 de mii pentru studii universitare, iar cea mai mare sumă e de 40 de mii pentru un an la Harvard.
  6. Unul din marile plusuri este că pretendenții nu trebuie să susțină testele ACT sau SAT, și nici alte examene.

 Reguli de înmatriculare

 Aplicantul începe pregătirile cu mai mult de un an până la începerea anului școlar. Viitorul student trebuie să-și aleagă instituția de învățământ la care vrea să aplice, să pregătească dosarul cu documentele necesare: atestatul cu foaia matricolă, traduse și autorizate, scrisori de recomandare, extras din contul solicitantului, certificatul TOEFL, eseu de motivație. Comisia de admitere apreciază deosebit eseurile motivaționale, fiind o posibilitate de a cunoaște aplicantul – personalitatea sa, motivația de studii, interesele sale extrașcolare. De aceea tinerii trebuie să scrie aceste eseuri cu mare grijă. Ei pot găsi ajutor în elaborarea lor la serviciile specializate, cum ar fi grademiners.com. Astfel pot fi siguri de corespunderea deplină cerințelor de elaborare.

- Publicitate -

La momentul înmatriculării, tinerii trebuie să aibă 16 ani împliniți, la unele colegii – 18 ani. Aplicațiile pot fi depuse direct pe site-urile colegiilor.

Încă un moment la care trebuie să atragă atenția viitorii studenți este unde vor locui, deoarece colegiile de obicei nu oferă spațiu de trai precum campusurile universitare.

(P)

- Publicitate -
Georgiana Kelemen
Georgiana Kelemen
Georgiana Kelemen lucrează în presa locală din 2005. A lucrat ca tehnoredactor în presa tipărită, în redacții precum Viața Prahovei, Universul Prahovean, Telegraful de Prahova, Monitorul de Prahova și Telegrama. Din 2016 face parte din echipa Observatorul Prahovean, unde a pus umărul la dezvoltarea ediției online, învâțând și să scrie articole dar și să se modeleze în alte domenii. Chiar dacă a descoperit complexitatea domeniului de comunicare, grafică, editare video și se dedică dezvoltării proiectelor conexe ale ziarului online, Georgiana semnează texte din domeniul comunicării și promovării.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Prahova Value Centre aduce eStrada Food Festival #LângăTine!

La Prahova Value Centre ne pregătim pentru sezonul distracţiei în aer liber cu muzică, distracţie şi multe preparate delicioase. Toţi pofticioşii sunt invitaţi în...

La ce e bine să fii atent atunci când îți cauți un laptop nou?

E momentul pentru tine să faci încă un pas în tehnologia pe care o ai și să îți iei un laptop nou? Probabil că...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Nu e păcăleală de 1 aprilie! Se scumpesc: gazele, energia electrică, țigările și creditele

Dacă în cazul viciilor scumpirile ar trebui să fie un motiv să renunțăm la ele, în cazul utilităților sau creditelor în derulare acestea vor...

Din cauza crizei de medici, SJU Ploiești face schimb de pacienți cu SJU Buzău

Situația crizei de personal din cel mai mare spital din Prahova s-a discutat pe larg la ObservatorulPh Live, la începutul acestei săptămâni. Criza de...

Motivul pentru care România pierde 2,1 miliarde de euro din PNRR. ”Am avut creștere economică mai mare decât estimam”

Sunt peste două miliarde de euro de care România nu va mai beneficia. Suma nu este deloc de neglijat, însă motivul invocat de Ministerul...

SC Hale și Piețe se mută în fosta clădire Peco din Ploiești – VIDEO

Fosta clădire Peco din Ploiești a fost achiziționată de SC Hale și Piețe, în 2012, cu 900.000 de euro. La aproape 11 ani după...

Doi buzoieni au fost reținuți, la aproape un an după ce au furat motorul unei sonde din Prahova

A durat aproape un an până polițiștii au avut suficiente date pentru a-i identifica pe făptuitori. La data de 31 martie, polițiștii din cadrul...
Emisiuni
- Publicitate -