Povestea celor două prahovence care sunt eleve de 10 ale Colegiului Militar „Dimitrie Cantemir“ de la Breaza

0
WhatsApp_Image_2020-01-12_at_12.51.20_6f1e1.jpeg

WhatsApp_Image_2020-01-12_at_12.51.20_6f1e1.jpeg

Una este „boboc“, alta este la un pas de a absolvi studiile militare liceale. Ambele însă sunt din Prahova, sunt frumoase, istețe, ambițioase, iar munca asiduuă s-a tradus, la final de semestru, pentru Patricia Bărbuță (Sinaia) și Raluca Caran (Bucov) în media 10. Dacă pentru Patricia este prima medie maximă în acest liceu, Raluca este deja o veterană a unor astfel de performanțe.

Raluca Caran este în clasa a XII-a, iar de trei ani și jumătate își trăiește frumosul vis de licean. Într-un colegiu unde standardele educaționale și rigorile vieții de zi cu zi sunt la nivel ridicat, Raluca a reușit să iasă din pluton și să fie în rândul celor mai buni. O singură medie de 9 a avut de când este elev-militar, în rest a muncit pe toate fronturile ca să aibă media maximă.

A concurat într-un an când locurile destinate fetelor erau încă limitate, fiind numai 20. Între timp, regulamentul s-a schimbat, iar fetele și băieții concurează de la egal la egal pentru cele 120 de locuri. „Doamnă profesoara de Franceză pe care am avut-o în Gimnaziu mi-a povestit pentru prima dată despre acest liceu. Am fost impresionată de performanțele obținute de elevii acestui colegiu, de nivelul înalt al educației, de strictețe, de programul diferit. Ca urmare, m-am ambiționat și am început să mă pregătesc intens pentru probe“, ne-a declarat Raluca.

În ciuda faptului că pășise într-o lume total nouă, adolescenta ne-a mărturisit că s-a acomodat repede, chiar dacă la început a fost mai dificil să urmeze anumite reguli, să împartă locul de cazare cu atâtea fete. Era ceva nou pentru copilul singur la părinți. Dar știa că va reuși, va depăși momentul de început, iar lucrurile i s-au legat și mai bine când a acceptat prietenia și sfaturile celor din jurul ei, transformând astfel Colegiul Militar într-o a doua casă.

Recunoaște că dorul de familie, de răsfățul de acasă, de acele momente în care-și permitea să nu facă nimic i-au lipsit. Dar cum acest lucru este ceva normal pentru toți elevii care trec de la civilie la militărie, echipa Colegiului este pregătită să-i mobilizeze pe acești copii să depășească marele hop.

Isteață și conștiincioasă, Raluca și-a transformat timpul greu, departe de ai ei, într-unul de calitate, apropiat de performanță. Iar rezultatele au venit repede, impunându-se la mai multe concursuri și olimpiade, printre care Matematică, materia sa preferată, Biologie și Franceză.

Se pregătește intensiv pentru admiterea la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, dar anii de liceu vor rămâne, poate, cea mai frumoasă amintire din viața sa. Una în care momente grele cu cele emoționante, plăcute, și-au dat mâna și i-au conturat tinerei elev plutonier adjutant un caracter frumos, demn, hotărât, organizat.

„Momente frumoase au fost nenumărate: prima gradare, avansarea la gradul de elev plutonier adjutant, care a implicat si o mare responsabilitate, lucrul in echipă alături de colegii mei, diverse activități interactive( Invictus, Comori ale spiritualității românesti)“, ne-a mai spus Raluca.

Recunoaște însă că ori de câte ori dezbracă haina militară și merge acasă, la Pleașa, se lasă cuprinsă și răsfățată de ai ei, părinți tare mândri de reușita copilei lor. Poate că n-or fi avut ei inspirația de a o sfătui să urmeze acest colegiu, dar au fost cei care au sprijinit-o și au încurajat-o în permanență. I-au suflat în aripi copilului lor pentru ca el să zboare și ajungă la înălțimile pe care și le-a țintit.

Când n-o găsim în sala de lectură, atunci ar fi bine să ne îndreptăm privirea către pista de alergare, acolo unde tânăra susține că se relaxează prin mișcare. Dacă nu aleargă, atunci, în timpul său liber, citește, se uită la filme, călătorește, iar iarna adoră să patineze.

Află POVESTEA „TRUBADURULUI“ DE LA COLEGIUL MILITAR DE LA BREAZA

Pe urmele Ralucăi Caran, întâlnim o altă prahoveancă. Este vorba despre Patricia Bărbuță, din Sinaia, cea care a reușit performanța de a avea cea mai mare medie la admiterea în colegiile naționale militare, respectiv 9,96, în anul școlar 2019-2020.

O elevă cu care profesorii sinăieni sunt tare mândri, fiind acel model de copil cu care ți-e drag și ușor să lucrezi. Până la punct, când totul devine o provocare, văzând istețimea și curiozitatea discipolului.

După doar un semestru, Patricia Bărbuță, a confirmat faptul că nu a fost doar o întâmplare performanța sa, ci s-a menținut la acest nivel, obținând media 10.

„Am ales această carieră, această viață, întrucât ideea de a deveni un ofițer demn al Armatei Române mă făcea să vreau mai mult, să mă ridic din ce în ce mai mult.

Cu multă dăruire și mult efort depus pe parcursul a patru ani, am reușit să îmi îndeplinesc visul și să trec cu succes de probele eliminatorii.

Iată că am ajuns și la finalul primului meu semestru în «Cantemir», iar primele mele luni aici nu au fost deloc ușoare, însă am reușit să țin totul sub control, să mă adaptez condițiilor de aici și să învăț în continuare, acordând aceeași importanță tuturor materiilor și tratându-le pe toate cu multă seriozitate”, este declarația Patriciei, pe care o regăsim pe pagina de facebook a Colegiului de la Breaza, acolo unde, pe lângă informațiile utile despre educația militară, sunt promovați și viitorii reprezentanți ai Armatei Române. 

De Patricia Bărbuță, cu siguranță, vom mai auzi multe în viitorul apropiat. Are toate „ingredientele” de a face performanță la cel mai înalt nivel, unul care pentru ea se pare că este un stil de a fi.

Citește și POVESTEA PRIMEI VLOGĂRIȚE A ARMATEI ROMÂNE

Sursa foto: facebook Colegiul Militar Breaza

RALUCA CARAN

RALUCA_CARAN_44b07.jpg

PATRICIA BĂRBUȚĂ

PATRICIA_BARBUTA_8bf63.jpeg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău