gradinita_f505a.jpeg
Copii de 2 ani au fost înscriși în grădinițe din Alba și Hunedoara, pentru ca la începutul acestei luni să fie dați afară și apoi reprimiți. În Alba, inspectoratul ar fi cerut radierea din sistemul informatic a micuților născuți în anul 2017, pentru ca grădinițele să nu mai poată primi bani pentru școlarizarea acestor copii.

Până anul acesta, Ministerul Educației le recomanda grădinițelor să primească la înscriere, în limita locurilor disponibile, și copiii cu vârste între 2 și 3 ani. Anul acesta, precizarea a lipsit din adresa trimisă în aprilie și în aceeași lună Guvernul a aprobat o Hotărâre de Guvern care preciza: costul standard per elev/preșcolar se acordă în grădinițele particulare numai pentru preșcolarii cu vârsta peste 3 ani, scrie Edupedu.ro

Guvernul a introdus anul acesta o prevedere care face imposibilă decontarea costului standard per elev/preșcolar pentru copiii care au sub 3 ani, în grădinițele private. Concret, Hotărârea de Guvern nr. 168 din martie 2019 privind costul standard per elev/preșcolar pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul general obligatoriu particular prevede că “Unitățile de învățământ particular și confesional (…) până la data de 20 octombrie a fiecărui an calendaristic transmit inspectoratelor școlare numărul de elevi/preșcolari pe nivel de învățământ, filieră, profil, specializare/domeniu, pentru elevii și preșcolarii cu vârsta peste 3 ani din învățământul general obligatoriu particular și confesional acreditat“. În baza acestui număr, statul acordă finanțare către grădinițele private (Sursa – HG 168/2019). Această precizare nu exista până acum.
Prevederea care elimină explicit finanțarea per/preșcolar cu vârsta sub 3 ani nu există, însă, și în Hotărârea de Guvern privind costul standard în grădinițele de stat.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

“La ISJ Alba, în urma unei ședințe organizate cu directorii, a trebuit să mergem cu laptopurile și să radiem din SIIIR toți preșcolarii născuți în 2017”, indiferent dacă a fost vorba despre grădinițe private sau de stat, a povestit pentru Edupedu.ro, sub protecția anonimatului, directorul unei grădinițe.

“Grădinițele au radiat din aplicația SIIIR doar copiii care împlinesc 3 ani după data de 31 decembrie 2019”, a confirmat oficial Inspectoratul Școlar Județean Alba (ISJ Alba), pentru Edupedu.ro

Un părinte din Hunedoara a relatat pentru sursa citată, în urmă cu o săptămână: „Fata merge la grădiniță de la 2 ani, din anul școlar 2018-2019. Și am înscris-o și pe 2019-2020, dar acum au spus că nu o mai primesc. Directoarea spune că metodologia prevede că nu mai ai voie sub 3 ani la grădiniță”.

Creșele sunt finanțate de primării, iar Legea educației prevede din 2011 că salariile din creșe trebuie să treacă la Minister, pe modelul grădinițelor și al școlilor. Însă niciodată până acum nu a existat un cost standard per antepreșcolar (adică pentru copiii de creșă) și nici anul acesta nu există.

Finanțarea creșelor pentru toți copiii mai mici de 3 ani pe baza unui cost standard per preșcolar a fost amânată pentru anul școlar 2021-2022, după ce măsura fusese inițial anunțată de Dăncilă după protestele din 10 august.
Contactată de Edupedu.ro, Maria Ștefănie, inspectorul școlar general din Hunedoara, a declarat că la nivelul județului „a fost o verificare a Sistemului Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), unde am analizat înscrierile realizate de către unitățile de învățământ. Noi avem doar Bradul, o situație mai deosebită, și încercăm să găsim soluții, pentru că odată ce copilul a fost o lună la grădiniță nu putem accepta ca acel copil să fie eliminat” din grădiniță.

„Avem o ruptură: avem concediu de creștere și îngrijire a copilului de la 0 la 2 ani, iar părintele este stimulat financiar să se întoarcă mai repede la serviciu, însă Legea Educației prevede foarte clar că învățământul preșcolar este între vârstele 3-6 ani. Există partea de creșe, care acum aparține autorităților publice locale, dar nu în toate localitățile această nevoie a părinților este asigurată și nu sunt suficiente locuri în creșă. Deci ambele variante sunt soluții fezabile și de luat în seamă în criza creșelor – construirea de noi creșe și înființarea de grupe de antepreșcolari (grupe de creșă) în grădinițe. Noi cu unitățile noastre din învățământul preuniversitar, ne-am bucura foarte mult să avem acest grupe de antepreșcolar în grădinițe și să fie totul pus la punct, legislativ, material, financiar”, a continuat inspectorul școlar.

267 de copii sunt în grădinițele din județul Alba cu vârste sub 3 ani, pentru care grădinițele nu primesc finanțarea per elev.

Din cele 2500 de grădinițe și creșe pe care autoritățile s-au angajat să le construiască în Programul de Guvernare 2018-2020, după primul an s-au realizat 2%, potrivit datelor oficiale. Și în acest procent nu este vorba doar despre construcții, cum scrie în Programul de Guvernare, ci în majoritatea cazurilor s-au inclus aici modernizarea clădirilor vechi, extinderea și reabilitarea altora sau doar dotarea unităților respective.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Foto cu caracter ilustrativ

gradinita_fcded.jpeg

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg