fond_efef6.JPG
A reînceput școala, iar odată cu ea și cheltuielile părinților pentru activitățile copiilor. Deși, teoretic, învățământul este gratuit în România, aproape că nu există unitate școlară unde să nu fie adunate fonduri pentru achiziția a diverse materiale. Interzise a mai fi solicitate și adunate de către dascăli, aceste sume, cunoscute în trecut ca fondul clasei și fondul școlii, sunt acum colectate prin intermediul asociațiilor de părinți.

Ședințele cu părinții reprezintă în majoritatea cazurilor și modalitatea în care aceștia sunt „invitați” să cotizeze. Totul, bineînțeles, pentru crearea unui cadru propice elevilor, pentru a fi în pas cu timpurile, dar și pentru a suplini bugetul insuficient alocat de autorități unităților didactice.

În funcție de nevoi, aceste sume care merg către table de scris magnetice, draperii, videoproiectoare, produse de igienă corporală, către consumabile etc, încep de la 50 de lei/copil/semestru și ajung, în unele situații, până la 200 de lei, cu mențiunea că dacă pe parcurs vor apărea și alte cheltuieli, bugetul să fie completat tot de către părinți.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Deși dascălilor li s-a interzis solicitarea și încasarea acestor fonduri, atât ei, cât și conducerile școlilor au găsit portița prin care pot face rost de bani: asociațiile de părinți. Sunt legale, pot cere și gestiona diverse cotizații prin care să sprijine școala. Atenție, însă, nu sunt obligatorii!

Dar sunt și adulți care susțin că ai lor copii au avut de suferit și au fost privați de anumite lucruri din cauza faptului că au refuzat sau nu au mai avut de unde să cotizeze cu acești bani.

„Dăm bani pe rechizite, dăm bani pe lista cu necesarul pentru activitatea de la ore, deși tot auzim că învățământul este gratuit. Nu înțeleg de ce trebuie să cotizăm pentru nu știu ce tip de tablă sau pentru dotarea unor laboratoare sau pentru zugrăveala exterioară a școlii. De aceste lucruri nu trebuie să se ocupe autoritățile locale și Ministerul Educației? Sunt însă și unii directori care atunci când au de cerut bani, nu prezintă pe lista către autorități tot ceea ce este necesar. Nu știu, probabil că nu dă bine să apară o sumă mare pe acea cerere, habar n-am. Eu am avut-o pe fiica mea la o școală considerată «de top», dar am mutat-o pentru că nu mai făceam față cu cerințele financiare de aici“, ne-a declarat Cristina, mama unei eleve de clasa a III-a, din Ploiești.

Cert este că, indiferent de cum își va schimba numele și cum va fi încasat, acest gen de cotizație nu va dispărea prea curând. Momentan, cadrele didactice nu au voie să gestioneze aceste fonduri. Potrivit regulamentului școlar, cele care vor fi prinse încălcând această normă vor fi sancționate.

Foto cu caracter ilustrativ

fond_a53c7.JPG

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor

harold.jpg

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg