profi_moldova_b3775.JPG
Emoțiile primei zi de școală schimbate cu muzică, dans, zâmbete. Totul pus la cale de câțiva profesori moldoveni, de la Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu“ din Chișinău care le-au oferit elevilor o surpriză inedită, dar bine primită atât de către cei mici, cât și de majoritatea adulților. La noi, așa ceva pare imposibil! Cum să ne dezicem de la metehnele vechi, de la aceleași discursuri pompoase și plictisitoare, de la neînțeleasa înghesuială.

Cum ar fi să îndrăznească și la noi ca vechiul, ruginitul și comunistul „clinchet“ al clopoțelului în prima zi de școală să fie înlocuit de muzica ritmată, veselă ale unor melodii internaționale arhicunoscute?

Cum ar fi ca înainte să le ceri elevilor să îndrăznească, să fii chiar tu, profesorul și/sau părintele, cel care faci acest pas? Cum ar fi să-i arăți că locul acela unde mergi ca să înveți nu este unul în care domină „sperietoarea“ notelor, unde totul se întâmplă numai sub imperiul obligației sau a lui „așa trebuie“, ci poate fi o instituție unde să vii de plăcere?

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cum ar fi ca, înainte să-i ceri copilului schimbare, să fii chiar tu cel care să-i arăți cam cum se procedează? Cum ar fi ca în loc de a aștepta și a compara buchetele de flori, să fii tu cel care-i oferi copilului o mică atenție, un strop de culoare?

Peste Prut, câțiva profesori, din generația mai tânără, au îndrăznit să schimbe eternul început de an comunist cu unul vesel, primit cu mult entuziasm de către copii, dar și de către părinți.
Filmarea a ajuns pe rețelele de socializare și a adunat o serie de reacții pozitive.

Luni începe și-n România un nou an școlar. În multe dintre unități, elevii sunt chemați pentru o oră. Să bifeze prezența, să asculte directorii cu același discurs pe care l-au auzit și acum un an, doi și care va fi și pentru părinți un deja-vu, în care rețelele de socializare vor „exploda“ cu pozele întregului neam alături de învățăcel care se va forța să scoată un zâmbet ca să dea bine-n poză.

Îi vom duce robotic zi de zi la școală! Pe prea puțini ne va interesa dacă-i place sau nu unde merge și, mai ales, de ce simte totul ca pe o corvoadă. Și, poate, și pe mai puțini, atât din rândul părinților, cât și a cadrelor didactice, ne va preocupa cum am putea să facem ca școala să fie atractivă, interesantă…

Îți trebuie dorință, imaginație, curiozitate, răbdare și, mai ales, o mentalitate nouă, ceea ce se schimbă cel mai greu.

Până atunci, să ne bucurăm de supriza și bucuria altora, de spectacolul-surpriză oferit celor mici de către cei mari!

Sursă VIDEO: Eliza Euroliz Vartic

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg